Un liceu romano-catolic din România, desființat de judecători. A fost înființat ilegal
Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat autorizația de funcționare a Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș. Și asta pentru că a fost înființat ilegal în anul 2019. Motivul: a primit autorizația de la nivel central, nu de la nivel local, conform principiilor Constituției.
Concret, Înalta Curte de Casație și Justiție a afișat miercuri sentința în dosarul 95/43/2019și a menținut sentința Curții de Apel Târgu Mureș, care a anulat, ca primă instanță, ordinele ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceulului Teologic Romano Catolic “II Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș, informează punctul.ro
Totul a început în februarie 2018, atunci când Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituţională a României a declarat-o neconstituţională.
Într-un final, liceul a luat fiinţă din nou în baza a 4 ordine ale Ministrului Educaţiei Naționale, adoptate în perioada iunie-august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”.
Cei care au atacat în instanță, în 2019, înființarea Liceului Teologic Romano Catolic sunt Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș, Consiliul Reprezentativ al Părinţilor din cadrul Colegiului Naţional „Unirea”, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa și Partidul Mișcarea Populară.
Pentru a explica efectele juridice ale soluției instanței supreme, l-am contactat pe avocatul Horea Hădărău care a reprezentat pro bono părțile în dosar.
Acesta a declarat că ”prin demersul judiciar ce a făcut obiectul dos.nr. 95/43/2019 al Curții de Apel Târgu Mureș, reclamanții, în principal, au invocat faptul că înființarea prin ordinele de ministru nou adoptate este nelegală întrucât încalcă principiul autonomiei publice locale și al descentralizării. În esență, curtea a reținut faptul că inclusiv legislația modificată trebuie aplicată în sensul de a conferi prioritate autorităților publice locale în înființarea noilor unități de învățământ”.
SURSA: punctul.ro