Un investitor uriaș din județ va aduce muncitori din Ucraina și Republica Moldova
Fabrica de mobilă Polipol din Foieni va aduce muncitori din Republica Moldova și Ucraina pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, cu care se confruntă și la care nu găsește o altă soluție în România.
Potrivit reprezentanților companiei, gradul de fluctuaţie a personalului este de 15%. Foarte mare pentru orice fabrică care caută o relativă stabilitate.
”Încercăm să reducem fluctuaţiile de personal. Ne gândim să aducem forţă de muncă din Republica Moldova şi Ucraina. Încă nu am început lucrările de recrutare. Costurile sunt prea mari pentru a aduce personal din Asia, din ţări precum China, Nepal sau Vietnam. Ne uităm spre ţările din apropiere“, a declarat Dan Brumboiu, directorul general al Polipol.
Reamintim că firma Tehnic Asist a apelat la muncitori din Vietnam, în condițiile în care județul Satu Mare se află într-o criză a forței de muncă.
“Un număr de 33 de muncitori vietnamezi (…). Aceștia reprezintă în acest moment 10% din efectivul de muncitori angrenați pe șantierele deschise de TAS în Botoșani, Maramureș, Satu Mare și București, urmând ca procentul să crească în perioada imediat următoare la 20%, când numărul lor va ajunge la 60″, a declarat un reprezentant al Tehnic Asist.
Demersurile au început la finalul anului trecut, când o delegație a companiei botoșănene s-a deplasat în Vietnam și a făcut o selecție a muncitorilor, contractul derulându-se printr-o firmă specializată în recrutarea de forță de muncă din zona asiatică.
PresaSM anunța încă din 25 iunie 2018 că Tehnic Asist, unul dintre cei mai mari asfaltatori din județul Satu Mare, va aduce 50 de muncitori din Vietnam. Deja le-au pregătit locuințe speciale în localitatea Odoreu. Și asta pentru că în județul Satu Mare nu mai găsesc persoane dispuse să muncească în acest domeniu. În special, pe locurile de muncă unde nu este necesară vreo calificare.
Un alt exemplu foarte bun este chiar cel mai mare angajator din județul Satu Mare, Draxlmaier, care a fost nevoit să aducă muncitori de la unitățile de producție din Republica Moldova, Serbia sau chiar Tunisia.
Și asta pentru că sătmărenii acuză atât munca grea cât şi salariile mici. Care au dus, de altfel, la declanşarea unei greve la fabrica din Satu Mare în cursul lunii mai a anului trecut. La acea dată, angajatorul a fost nevoit să majoreze salariile de bază pentru a-i determina pe angajaţi să renunțe la această formă de protest, care amenința să se extindă la toate schimburile
nem embereket kelene idefele hozni hanem azitenieket kelene megfizetni
View CommentOmul munceste din greu daca este platit pentru munca lui depusa dar ERA de sluga s-a terminat si multi dintre angajatori sau unii angajati care au in subordine alti angajati se simt mai presus si umilesc muncitorii. Dar am vazut in multe locuri daca vor sa scape de un angajat atunci ii face viata amara ca sa plece de buna voie ca nu mai suporta. Si atunci se mira politicienii ca romanii parasesc tara.
View Comment