Un fost primar explică: Prezență redusă la Satu Mare sau e bai cu listele electorale?
La fiecare scrutin electoral, județul Satu Mare se află pe ultimele locuri la vot. La alegerile prezidențiale din 2019, la primul tur de scrutin, județul nostru a reușit o nouă performanță, cea de a fi pe ultimul loc pe țară la prezența la urne. Doar că, spune fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes problema ar fi mai mult legată de listele electorale și mai puțin de o apatie a sătmărenilor, care nu se prezintă la vot.
La ultimele alegeri, fie că vorbim de cele parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, sătmărenii nu s-au înghesuit la vot. Chiar și alegerile locale par să îi lase reci, dacă luăm în calcul faptul că județul s-a aflat mai mereu pe ultimele locuri la prezența la urne.
Odată cu publicarea datelor oficiale de la Biroul Electoral Central, Satu Mare ajunge, aproape la fiecare scrutin, pe antepenultimul sau penultimul loc. La alegerile de astăzi, Satu Mare a mai reușit o performanță, aceea de a fi chiar ultimul pe țară, cu o prezență la urne cam la jumătate din media națională. Nu a stat acolo pentru mult timp, Covasna revenind pe ultimul loc, dar procentele de prezență cresc anevoios.
Ploaie, apatie sau aritmetică
Specialiștii au prognozat prezențe mai scăzute în zona de nord-vest a țării din cauza condițiilor meteo, iar sătmărenii au reacționat pe rețelele de socializare spunând că s-au obișnuit cu apatia conlocuitorilor din județ și municipiu.
Dar fostul primar al Sătmarului, Iuliu Ilyes spune că problema ar ține mai mult de aritmetică. Atunci când ne uităm la prezență, comparăm numărul celor care s-au dus la urne cu cel al cetățenilor înscriși pe liste, doar că listele par să aibă probleme de actualizare.
„Asta cu participarea foarte redusă în județul Satu Mare reapare la fiecare scrutin. Doar cu o aritmetică simplă ne arată că e mare bai cu listele electorale! Pe lista electorală a municipiului Satu Mare apar aproape 100.000 de alegători, cât întreaga populație a municipiului, din care dacă scădem tinerii sub 18 ani, cam 27 %, dintr-o dată obținem o participare de 24 % ! La nivel de județ, din populația totală a județului de cca. 355.000 locuitori, nu pot fi pe listele electorale permanente mai mulți de 260.000, în loc de 313.778, deci prezența la vot reală este în jur de 18,3 %”, a explicat fostul edil.
Discuții cu privire la modul în care sunt întocmite liste electorale permanente au mai fost și în anii trecuți, iar ele revin în atenția publică mai ales în timpul referendumurilor, atunci când este necesar atingerea pargului pentru validarea demersului electoral.
La alte algeri au fost și sătmăreni care au precizat că și-ar fi găsit pe liste rude care fie s-au mutat din județ, au emigrat în altă țară sau au decedat.
Autoritățile subliniat anterior, atunci când au mai fost discuții legate de actualizarea listelor permanente, că aceste demersuri sunt complexe fiind necesară colectarea datelor de la mai multe instituții.