Un dosar cu greutate la Tribunalul Satu Mare. Evaziune fiscală cu ramificații transnaționale
Un dosar cu greutate la Tribunalul Satu Mare. Pedepse cu executare într-un caz de evaziune fiscală cu ramificații transnaționale. Dosarul penal s-a înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare 2016 şi înregistrat pe rolul instanţei la data de 11.09.2018, când s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, informează satumarejust.ro
Ce spun procurorii
Inculpata R.M.L., în calitate de administrator în fapt şi în drept al unei societăți comerciale, cu complicitatea inculpaţilor B.I.A. si M.M.M (cetățeni bulgari), în perioada octombrie 2006 – martie 2007, a dispus înregistrarea în evidenţele contabile şi în documentele legale ale societăţii, a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, justificate în baza a 36 (trei zeci şi şase) facturi fiscale fictive emise de aparenţii furnizori reprezentaţi de inculpaţii complici , societăţi cu un comportament fiscal atipic ori de tip fantomă, în valoare totală de 10.054.945.30 lei TVA inclus, reprezentând prestări servicii, transport, material de construcţii şi închirieri utilaje.
Procurorii mai spun că aşa cum au concluzionat şi organele de control fiscal, corelat cu probatoriului administrat, activităţile evazioniste prezentate mai sus îi sunt imputate inculpatei R.M.L, fiind realizate în scopul diminuării bazei impozabile a impozitului pe profit şi a deducerii TVA din aceste facturi cu consecinţa diminuării TVA de plată.
Apărarea inculpatei R.M.L.
La debutul cercetării judecătoreşti, inculpata R.M.L. a arătat că nu solicită judecata în procedura recunoaşterii vinovăţiei şi că nu doreşte să fie audiată decât după epuizarea administrării întregului probatoriu, invocând dreptul la tăcere (aşa cum rezultă din încheierea şedinţei publice din data de 24.10.2019).
După reluarea cercetării judecătoreşti (la încetarea stării de urgenţă şi schimbarea compunerii completului de judecată) inculpata a arătat că nu este de acord să dea declaraţie la acel moment procesual, dar doreşte să dea declaraţii cu privire la faptele imputate la finalul cercetării judecătoreşti, după administrarea celorlalte probe.
Prin declaraţia inculpatei R.M.L. din data de 17.12.2021 şi 14.01.2022, aceasta a arătat că nu se consideră vinovată de fapta imputată. Este adevărat că pentru un interval scurt de timp din viaţa unei firme a deţinut calitatea de asociat unic şi administrator al acesteia, calitate în care a semnat anumite documente ce îi erau aduse şi prezentate de fostul concubin, dar personal nu era implicată în activităţile curente ale firmei. De bunul mers al activităţii firmei se ocupa fostul concubin, atât în perioada anterioară cât şi în perioada ulterioară în care inculpata a deţinut calitatea de administrator iar preluarea acestei responsabilităţi a avut loc de comun acord cu fostul concubin, cât timp acesta avea unele interdicţii impuse de instanţa penală.
Doi inculpați condamnați la închisoare cu executare, unul a scăpat
Conform satumarejust.ro, magistrații Tribunalului Satu Mare au condamnat-o pe inculpata R.M.L. la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare în regim privativ de libertate, respectiv l-a condamnat inculpatul B.I.A., cetățean bulgar, la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare în regim privativ de libertate.
Apărat de Societatea Civilă de Avocatură HMCA Satu Mare, M.M.M. a scăpat de închisoare, întrucât a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale a răspunderii penale.
Admite în parte acțiunea civilă a ANAF și obligă inculpații, în solidar, la plata sumei totale de 2.957.337 lei, cu accesoriile aferente.
SURSA: satumarejust.ro