Un consilier local face o radiografie dură a Primăriei Satu Mare. Și cere demisii la vârful CSM
Ciprian Crăciun, reprezentant al PSD în cadrul Consiliului Local Satu Mare, face o radiografie tranșantă a activității administrației locale. Ocazie cu care cere și demisii la vârful Clubului Sportiv Municipal Satu Mare. Pe de altă parte, președintele Clubului Sportiv Municipal Satu Mare, Istvan Mureșan, a explicat că desființarea echipei de senioare are legătură cu anumite practici ale unor impresari.
Redăm mai jos mesajul consilierului Ciprian Crăciun:
”Dragi sătmăreni, vă asigur că nu am nimic personal cu vreo persoană din conducerea primăriei, vreau doar ca acestea să-și îndeplinească atribuțiile. Consider că nu există democrație fără dezbateri reale, fără critici constructive, la fel cum unanimitatea (dorită de domnul primar) este caracteristică totalitarismului. Expun public aceste probleme în speranța că vor fi, într-un final, înțelese de către executiv și rezolvate.
În continuare, mă simt dator să vă împărtășesc opinia mea cu privire la schimbările gândite de primarul municipiului la nivelul CSM Satu Mare. De la începutul primului mandat de primar, l-a impus în funcția de președinte al Clubului Sportiv Municipal (CSM) pe prietenul său, regretatul Vasile Fogel, și a dispus, prin intermediul acestuia, după bunul plac, asupra bugetului CSM. Din respect pentru memoria celui trecut în neființă, nu voi dezvolta aspectele referitoare la respectiva perioadă.
Ulterior, același domn primar l-a promovat în funcția de președinte, pe fostul său consilier, Mureșan Ștefan, cu siguranță pe criterii de competență (nu am identificat până în prezent în ce domeniu…). Recent, domnul Mureșan Ștefan a anunțat, într-o conferință de presă, că suspendă participarea echipei de baschet feminin în Liga Națională. Până aici nu ar fi o problemă deosebită întrucât cei 15 ani de activitate ai secției de baschet au contribuit în foarte mică măsură la formarea talentelor locale, fiind aleasă varianta facilă a transferurilor din alte țări.
În acest context, aș dori să vă întreb ce considerați că a condus la respectiva măsură, interesul public cumva?
În așteptarea răspunsurilor dumneavoastră, vă voi prezenta opinia mea: banii economisiți prin desființarea secției de baschet vor fi utilizați la secția de fotbal, care, „surprinzător”, a devenit noul moft al domnului primar. Această preocupare deosebită a edilului pentru secția de fotbal coincide din nou „surprinzător”, cu demararea activității Academiei „Partium”, înființată de statul maghiar în municipiul Satu Mare cu susținerea primăriei, care îi pune la dispoziție bazele sportive administrate.
Am prezentat în trecut faptul că Olimpia nu are parte de același tratament; nu mai dezvolt acum. Totuși, reiterez faptul că atât viitorul director sportiv al Academiei „Partium”, Purguly Arpad, cât și primii doi antrenori selectați, sunt angajați ai CSM, fiind plătiți din banii noștri.
Pentru mine, ca simplu cetățean, e deranjant când administrarea banului public se face în funcție de astfel de criterii și nu raportat la nevoile sătmărenilor. În 2016, când a devenit primar, domnul Kereskenyi a moștenit o echipă în liga a II-a și avea control aproape total asupra activității acesteia. Atunci a considerat că nu mai e necesar să investească în fotbal și au oprit orice formă de finanțare. Probabil numele și culorile Olimpiei nu erau potrivite, probabil că nu e dezirabil pentru domniile lor ca românii și maghiarii din Satu Mare să facă sport împreună, așa cum au făcut de-a lungul istoriei, cu performanțe notabile, ci trebuie separați.
Îi atrag în mod serios atenția domnului primar că polarizarea societății pe criterii de apartenență etnică, pe care o promovează cu atât de multă dedicare, este extem de periculoasă, nedemocratică și antieuropeană. Nu știu dacă ați observat, dar demersurile cu astfel de substrat sunt singurele care-l determină pe edil să se implice cu adevarat, să se agite, să facă presiuni, problemele adevarate ale orașului nefiind atractive.
Sper că mă fac corect înțeles, nu sunt sub nici o formă împotriva investițiilor străine în Satu Mare, inclusiv ale statului maghiar, dimpotrivă, dar am pretenția ca respectivele investiții să aducă plus valoare în societatea noastră, nu să înlocuiască ceea ce există. Concret, dacă statul maghiar dorește să facă o academie de fotbal, e foarte bine, acordăm toate avizele necesare și le urăm succes. Problema apare când falimentezi echipa fanion a județului, nu dezvolți deloc infrastructura sportivă, pentru a face loc proiectului ungar. Ulterior, înființezi o secție de fotbal la CSM unde angajezi viitorii antrenori ai academiei ungare, le pui la dispoziție baza materială, apoi oprești finanțarea secției de baschet, pentru a aloca și mai mulți bani în această direcție, toate cu blocarea echipei suporterilor, echipa unor cetateni „de rang doi” din perspectiva demersurilor dumneavoastră.
Rețeta de mai sus se aplică și în cazul parcării din fața Hotelului Dacia, inițiată pentru satisfacerea intereselor unei singure societăți, știm cu toții care, celelalte hoteluri nefiind luate în calcul. E păcat că în secolul XXI, în Uniunea Europeană, avem parte de astfel de manifestări retrograde. Domnule primar, vă rog, să vă asumați răspunderea asupra managementului defectuos privind conducerea CSM și a rezultatelor slabe. Solicit, pe această cale, demisia președintelui clubului sportiv”.
Reacția președintelui Clubului Sportiv Municipal Satu Mare, Istvan Mureșan, în care explică de ce s-a renunțat la echipa de baschet feminin:
”Până acum o săptămână, domnul Crăciun cerea reducerea drastică a bugetului secției de baschet și a salariilor baschetbalistelor pe motiv că nu sunt performanțe. Acum spune că echipa trebuia să continue.
După o îndelungată analiza, am decis sa facem o pauza de un an în liga naționala de baschet. Picătura care a umplut paharul au fost negocierile pe care le-am purtat în aceasta pauză competițională pentru legitimarea jucătoarelor românce. Se știe a în Liga Nationala exista un anumit monopol al unor impresari. Am cerut acestor impresari sa renunțăm la clauzele pe care obișnuiau sa le pună în contracte și care, in opinia mea și a colegilor mei, erau defavorabile clubului.
Nu spun ca sunt ilegale, dar aceste clauze favorizau mereu jucătoarele și impresarii la orice litigiu cu clubul. Motiv pentru care în ultimii ani am avut 50 de litigii, în urma cărora am pierdut sume mari. Aceste clauze au fost acceptate în trecut în contractele jucătoarelor din dorința de a aduce la Satu Mare cele mai bune baschetbalistele pentru a obține performante.
Impresarul a refuzat sa renunțe la aceste clauze, astfel că ne-am văzut în situația de a putea aduce la Satu Mare doar jucătoare mediocre. Ori, așa nu se pot obține rezultate, sunt doar bani cheltuiți aiurea. Ar fi trebui sa compensăm acest lucru cu aducerea unor jucătoare străine pe salarii foarte mari, lucru cu care nu am fost de acord. Vreau sa vă dau un exemplu. Am negociat cu o jucătoare foarte bună din România, care nu avea impresar. Am dorit sa negociem direct.
Peste 2 zile ne-a anunțat că a semnat cu impresarul respectiv. Nu închidem secția de baschet, vom susține echipa de junioare a clubului și vom încerca să formam grupe noi. Vrem sa continuam tradiția baschetului din Satu Mare de a produce jucătoare de valoare, jucătoare născute în Satu Mare
Am luat aceasta decizie după o analiza atenta, dar recunosc ca m-am gândit mult dacă este o decizie bună sau rea. Dar, atunci când o campioană olimpică, Simona Pop, mi-a spus că este decizia corectă, nu am mai dat înapoi”.