Un cerșetor din Satu Mare, ”patron de firmă” fără să știe: folosit într-o schemă de fraudă cu bani publici

Un tânăr cerșetor din municipiul Satu Mare s-a trezit „patron de firmă” într-o afacere de sute de mii de lei, fără să fi știut vreodată ce este o societate comercială sau ce înseamnă să fii administrator. Povestea halucinantă a ieșit la iveală în urma unei anchete de corupție care l-a vizat pe fostul primar al comunei Livezile, județul Bistrița-Năsăud.
Conform gazetadebistrita.ro, administrația locală condusă de Olimpiu Neamț a cumpărat la suprapreț sute de kilograme de cloramină de la o firmă-fantomă, Axella Trading SRL, cu sediul oficial în județul Bacău. Achiziția s-a făcut prin încălcarea legii, iar prejudiciul adus bugetului local a dus la trimiterea în judecată a fostului edil pentru abuz în serviciu.
Anchetatorii au descoperit că în spatele firmei nu exista, de fapt, nicio persoană reală care să fi derulat efectiv tranzacția. Primul asociat al firmei era o femeie analfabetă din Galați, iar în 2013, „proprietarul” legal a devenit Vasile Erik Samu, un tânăr de 19 ani din Satu Mare care trăia din cerșit.
„Nu am auzit în viața mea de această firmă. Eu nu am ieșit niciodată din Satu Mare”, le-a spus tânărul procurorilor în timpul audierilor.
Anchetatorii au confirmat că tânărul nu avea studii, trăia pe străzile orașului și era folosit doar ca „acoperire” în acte, fără știrea sau voia lui. La fel de șocant este faptul că alte șapte primării din țară au căzut în plasa aceleiași firme-fantomă, fără să fi văzut vreodată vreun reprezentant real al societății.
După șapte ani de investigații, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a închis dosarul pentru că nu a reușit să identifice adevărații beneficiari ai afacerii dubioase. Mai mult, faptele s-au prescris, iar cei responsabili au scăpat nepedepsiți.
Cazul rămâne un exemplu de manual despre cum pot fi folosiți oameni fără adăpost sau în situații vulnerabile pe post de paravan în afaceri ilegale cu bani publici, în timp ce adevărații infractori rămân în umbră, protejați de hățișurile birocratice și de termenele de prescripție.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ
