Un avocat cere echilibru interetnic în Satu Mare: ”Nu divizați societatea sătmăreană”
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Satu Mare de joi, 28 februarie, este un proiect de hotărâre controversat, dacă este să ne luăm după dezbaterile din spațiul public. Este vorba despre ”Proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii „Şcolii Gimnaziale nr. 10″ Satu Mare în „Şcoala Gimnazială Rákóczi Ferenc” Satu Mare”.
Purtătorul de cuvânt al Pro România, avocatul Ciprian Ardelean, face apel la calm și echilibru din partea tuturor formațiunilor politice.
”Doresc sa fac un ultim apel la colegii din Consiliul local Satu Mare, atat romani cat si maghiari sa nu voteze maine acest proiect de hotarare care este de natura a crea disensiuni etnice in Satu Mare. Daca intr-adevar se doreste schimbarea denumirii scolii eu cred ca se poate gasi o solutie mai buna si pe placul tuturor prin combinarea numelui principelui cu un nume romanesc! (…) Sunt convins ca satmarenii stiu ca astfel de atitudini si divizarea societatii satmarene pe criterii etnice nu este de folos nimanui! (…) Daca intr-adevar va trece maine de Consiliul local acest proiect in forma initiala ma oblig sa reprezint in instanta asociatiile de parinti care vor dori ca odraslele lor sa traiasca in Satu Mare in pace si buna comuniune, atat romani si maghiari deopotriva si sa incercam anularea acestuia!”, spune Ciprian Ardelean.
Primăria: Rákóczi Ferenc, apreciat de maghiari și români
Reprezentanții Primăriei Satu Mare susțin că ”prin adresa înregistrată la primăria municipiului satu Mare sub nr. 58172/11.12.2018 Şcoala Gimnazială nr. 10 Satu Mare, prin director, a solicitat luarea în considerare a propunerii de a se schimba denumirea unităţii şcolare în Şcoala Gimnazială Rákóczi Ferenc”.
Sursa citată mai precizează că printre motivele favorabile acestui proiect ar sta faptul că în ultimii ani circumscripţia şcolii s-a mărit considerabil pentru secţia maghiară, preluându-se străzi care aparţineau Şcolii Gimnaziale Grigore Moisil Satu Mare, care anterior a purtat denumirea de Rákóczi Ferenc, iar o asemenea denumire va permite unităţii de învăţământ extinderea parteneriatelor cu alte unităţi şcolare şi din alte ţări, înlesnindu-se astfel colaborarea în cadrul unor proiecte comune transfrontaliere.
”În ceea ce priveşte personalitatea principelui Rákóczi Ferenc şi legătura lui cu zona Sătmarului, esenţial este faptul că acesta ocupă un loc important în istoria Transilvaniei. Istoricii îl consideră pe principele Rákóczi ca fiind cel care, la început de secol XVIII i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania în lupta împotriva Imperiului Hasburgic”, concluzie care reiese din raportul de specialitate, precum şi din materialul întocmit de specialistul din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Szőcs Péter (consilier local UDMR).
Tensiuni politice reale
Cert este că majoritatea UDMR și PNL s-a exprimat public în favoarea acestui proiect. Cu toate că unii lideri ai PNL Satu Mare susțin că partidul nu a avizat o astfel de poziție, viceprimarii PNL ai municipiului Satu Mare, Adrian Albu și Doina Feher, au spus public că ei nu văd nicio problemă pentru acordarea acestei denumiri, în condițiile în care mai sunt alte exemple de acest gen în municipiu, respectiv că o astfel de decizie ar respecta proporția etnică.
Pe de altă parte, reprezentanții PSD se opun acestui proiect, precizând că nu ar fi de bun augur și că nu ar fi fundamentat. Cei de la ALDE nu au avut o poziție clară pe acest subiect, surse politice precizând pentru PresaSM că se poartă negocieri cu majoritatea UDMR și PNL.
Din câte se pare, se anunță o ședință cu scântei, care riscă să dinamiteze nu doar Consiliul Local, ci și PNL Satu Mare. Mai exact, aripa PNL și aripa PDL.
Era ceva normal dacă se numea Luko Bella, care cu adevărat a făcut ceva pentru sătmăreni. Dar Rakoczi? De ce se persistä în greșeală?
View CommentConsilierii maghiari s-au consultat cu maghiarii? Chiar vor? Asta nu reprezintă o necesitate pentru oraș. Nu suntem pro pentru divizare. Trebuie căutat căi pentru programe comune unde să n-e simțim bine împreună. Locul de muncă e una, dar și cultural.
View Comment