FOTO/VIDEO. Un an de la primul caz de COVID-19 în județul Satu Mare
Un an de la primul caz de COVID-19 în județul Satu Mare. A trecut un an de zile de la momentul în care a fost confirmat primul caz de COVID-19 pe raza județului Satu Mare. Până atunci, la nivel național fuseseră confirmate doar 44 de cazuri, iar transportul pacienților încă se făcea cu izoleta. Tot pe 11 martie 2020, OMS declarat oficial că focarul de coronavirus s-a transformat într-o pandemie. În România încă nu se vorbea despre o transmitere comunitară. Satu Mare, județ de graniță, oferea carantină pentru românii care, tot mai mulți la număr, se întorceau din Europa de Vest, acolo unde deja Italia suferise cel mai mult de pe urma COVID-19.
În seara zilei în care OMS declara oficial pandemia de coronavirus, mai întâi pe surse, apoi și prin informări oficiale, județul Satu Mare înregistra primul caz de coronavirus. Ca unitate administrativ-teritorială aflată la granița cu occidentul, județul a pregătit unități de cazare pentru persoanele care se întorceau din străinătate.
Un an de la primul caz de COVID-19 în județul Satu Mare
Primul caz s-a înregistrat la un cetățean din Iași, întors în țară, prin punctul de la Petea, din Italia.
Tânărul urma să fie transportat la o unitate medicală din Iași. Starea sa de sănătate era bună, iar transferul nu era considerat o urgență.
“Bărbat, 20 de ani din Iași. A venit din Italia pe 10.03.2020 și a intrat în carantină la Satu Mare. Este asimptomatic. În această aseară va fi transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. A venit cu mașina în care mai era o persoană, care la test a ieșit negativ, testul va fi reluat”.
Grupul de Comunicare Strategică
Eram încă într-o perioadă în care transportul pacienților, pentru a minimiza pericolul răspândirii virusului, se făcea cu izoleta. România încă nu se confrunta cu transmiterea comunitară a SARS-CoV-2.
Un an de la primul caz de COVID-19 în județul Satu Mare: Primul sătmărean infectat cu noul coronavirus
În ziua în care județul Satu Mare raporta primul caz de COVID-19, un sătmărean din zona Țării Oașului, în vârstă de 40 de ani, revenea și el în țară, tot din Italia. A fost plasat în carantină la unitatea de la taberele școlare. Într-un efort de a limita răspândirea virusului, persoanele revenite în țară erau testate. În acel moment, testele de timp PCR nu puteau fi efectuate în județ. Proba a fost prelevată și trimisă la Cluj. Rezultatul a fost pozitiv.
A fost primul sătmărean depistat cu COVID-19, oficial.
Legislația încă prevedea internarea obligatorie a persoanelor depistate pozitiv, în spitale suport COVID. Sătmăreanul a fost tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. Pe 27 martie, bărbatul fusese declarat vindecat în urma a două teste consecutive cu rezultat negativ.
Primul deces de COVID-19 înregistrat în județul Satu Mare
La o zi distanță, personalul de la Spitalul Municipal Carei primea înapoi rezultatul unui test făcut la solicitarea cadrelor medicale pentru un pacient în vârstă de 74 de ani. De trei zile, acesta se afla internat în spital cu simptomele unui răceli. Testul a venit înapoi pozitiv, iar bărbatul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Satu Mare.
Bărbatul din Halmeu a fost prima victimă făcută de COVID-19 în județul Satu Mare. Decesul a fost confirmat de autorități în seara zilei de 30 martie. Informația fusese deja publicată de PresSM, pe surse.
Era vorba despre un pacient cu multiple comorbidități și care, potrivit anchetei epidemiologice, nu intrase în contact nici cu persoane întoarse din străinătate, nici cu pacienți diagnosticați cu COVID-19.
Treptat, autoritățile central începeau să certifice ideea că România se confruntă cu o răspândire comunitară. Asta în ciuda restricțiilor impuse prin starea de urgență, decretată pe 15 martie.
Până la finalul lunii, o a doua persoană din județ, o femeie de 80 de ani tratată inițial la Oradea, își pierdea și ea viața în lupta cu noul coronavirus.
Testare în județ și creșterea numărului de cazuri noi
Numărul cazurilor depistate s-a menținut scăzut la Satu Mare, dar și testarea se făcea cu dificultate. Puține laboratoare din țară erau pregătite la vremea respective să efectueze teste PCR.
La finalul lunii martie, autoritățile din Satu Mare încă încercau punerea în funcțiune a laboratorului care urma să prelucreze testele RT-PCR. Inițial, capacitatea era de 12 probe în patru ore. Spitalul Județean de Urgență aștepta o donație, în luna aprilie, care putea duce la creșterea capacității de testare. Asta în condițiile în care fluxul de români reveniți din străinătate era tot mai mare sub presiunea răspândirii pandemiei în statele occidentale și impunerea unor restricții care au afectat piața muncii.
Prefectul județului de la vremea respectivă, Radu Bud, solicita ministrului MAI posibilitatea ca Satu Mare să transfere în județele de reședință, tot în carantină, persoanele recent revenite în țară. Decizia a dus la scăderea presiunii pe sistemul de sănătate din județ, obligat să asigure triajul epidemiologic la vamă și servicii medicale pentru persoanele carantinate.
Carantina și condițiile oferite, împreună cu testarea care se desfășura cu dificultate, au fost printre principalele probleme care au ocupat prima pagina a ziarelor locale și naționale. Tot mai multe persoane își expirmau nemulțumirea față de condițiile din carantină.
Situația nu a fost diferită nici la Satu Mare. Autoritățile nu au comunicat locațiile care urmau să servească drept unități de carantină.
Recordul de cazuri noi, la nivelul județului, s-a înregistrat în prima parte a lunii noiembrie. Autoritățile au confirmat, pe data de 15, nu mai puțin de 275 de cazuri noi, iar numărul persoanelor plasate în izolare la domiciliu sau carantină depășea 1330.