Tupeu de bugetari leneși. Sătmăreni simpli umiliți și puși să plătească aiurea
În timp ce nu există nicio autoritate care să le verifice activitatea, unii bugetari din județul Satu Mare s-au transformat în niște funcționari delăsători și slab pregătiți. Problema este că ”nota de plată” o achită contribuabilul de bună credință.
Este și cazul unei familii de oameni simpli din Lazuri, care este nevoită să achite o sumă importantă de bani doar pentru că niște funcționari din Primăria Lazuri au uitat să semneze și să ștampileze o amărâtă de adeverință.
Redăm mai jos mărturia sătmărencei:
”Aș dori să fac cunoscută situația noastră, precum și bătaia de joc pe pare o face Primăria Comunei Lazuri cu cetățenii contribuabili cu taxe și impozite la bugetul local. Povestea începe in felul următor: soțul a făcut o programare pentru radierea mașinii, fapt pentru care a apelat la Primăria Comunei Lazuri pentru a i se elibera hârtiile necesare radierii. Bineînțeles, din prea mult interes și efort depus la locul de muncă, cu ghilimelele de rigoare, evident, hârtiile s-au eliberat NESEMNATE și NEȘTAMPILATE!
Ajuns la Biroul de Radiere, soțul a fost refuzat pe motiv că hârtiile nu sunt semnate și ștampilate! Programarea a fost facută pe 30 Decembrie 2022, fiind singurul loc disponibil! Se duce soțul din nou la Primăria Comunei Lazuri, unde, bineînțeles, ușile erau închise. Domnul primar nu s-a sinchisit să răspundă la telefon și uite așa am trecut în 2023 fiind obligați să platim înca un an de impozit pe mașină, impozit care se ridică la aproximativ 2.700 lei!
Răspunsul celor de la Primărie a fost că, citez: Domnule, ați venit în ultima zi și ați crezut că rezolvați ce?! Treburile astea se fac din timp…
Menționez și faptul că soțul meu munceste pe camion, fiind acasă 2 zile la 2 săptămâni și acelea fiind sâmbătă și duminică!
Este o mare bătaie de joc, suntem cetățeni simpli, care muncim din greu pentru un trai decent și când apelam la Institutiile Statului suntem tratați exact cum v-am descris mai sus, cu indiferență și superioritate!
Subtil și politicos i s-a dat de înțeles soțului meu că singura soluție e să plăteasca impozitul, pentru că „programul de eliberare a noilor hârtii este închis până prin 10 Ianuarie și oricum am intrat în alt an calendaristic, deci trebuie plătit impozitul.
Din incompetența celor de la Primărie, care nu știu că o hârtie oficială se eliberează SEMNATĂ ȘI ȘTAMPILATĂ suntem buni de plată, mă repet, impozit de 2.700 lei, bani care de obicei îi culegem de pe garduri! Să le fie rușine!”
Nota redacției: Curtea de Conturi a atras atenția primăriilor din județul Satu Mare că au obligația să facă o analiză a eficienței și calității muncii angajaților din sectorul public. Evident că nu s-a făcut acest lucru, nici măcar la nivelul Primăriei și Consiliului Județean Satu Mare. Cât despre Prefectura Satu Mare… o instituție ultra politizată care există doar pe hârtie.
Bună ziua. Referitor la durerea domnului, imi pare foarte rău pentru cum a pățit. Dar doresc să atrag atenția asupra faptului că deși domnul a avut o experiență foarte negativă, totuși țin să subliniez faptul că Primăria Comunei Lazuri are angajați profesioniști și mai puțin birocratic decât de exemplu Primăria municipiului Satu Mare. Lucrez mult cu ei și in caz că ceva nu s-a eliberat corect se rezolvă in câteva minute, nu in câteva zile.
View CommentLa fel am patit si eu la Primaria Santău, doar ca era vorba de o mașină care a fost vanduta in 2018, fiind deja la al doilea proprietar, am depus in 2021 decembrie toate documentele de vanzare-cumparare plus copii ale C. I. a noilor proprietari iar in octombrie 2022 aflam ca avem de platit impozit pentru masina pe care o consideram radiata din evidentele primariei. Am motivat ca nu e nirmal sa platesc impozit odata ce alt proprietar plateste impozit pe aceeasi masina cu aceeasi serie de caroserie, si le-am pud in vedere ca nu sunt de vina daca operatorul lor nu a intergistrat contractul de vânzare – cumparare autentic depus. Abia cand am spus ca nu platesc nimic si voi cere in instanta solutionarea problemei au fost de acord sa imi elibereze formularul de scoatere din evidență. Ca la noi, la nimenea! Așa e cu Statul la Stat. Un job bine platit, din banii contribuabililor de care își bat joc fara sa le pese de nimeni si de nimic. Eu nu as mai plati impozitul acela de 2700 de lei pentru ca din vina lir documentele nu au fost complete.
View CommentAsemenea lucruri nu se fac in penultima zi a anului!Eu plătesc impozitul pe masină in luna martie a fiecărui an si mai si primesc cei 10% bonus!
View CommentDa ti in judecata primaria si va plati si daune morale
View CommentZAU, NUMAI FUNCTIONARII SUNT DE VINA, DAR EI NESIMTITII CARE VIN INAINTE CU 10 MINUTE DE INCHIDEREA GHISEULUI , ATUNCI CAND SE FACE SI INCHIDEREA DE AN?
View CommentTOT ANUL CE AU FACUT ? UNII ISI AMINTESC CA AU DE PLATIT IMPOZIT DOAR IN ULTIMA ZI A ANULUI.
Cum n-are cine sa-i verifice?
View Comment– plangere catre organul ierarhic superior
– instanta de contencios administrativ
– plangere penala daca-i cazul
„incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea administrativa, civila sau penala, in conditiile legii”
Ca poporul e mai degraba necitit, asta e!
Da’ voi jurnalistii ce scuze aveti? In loc sa faceti lenesi si incompetenti niste oameni pe care nu-i cunoasteti (oricum nu-i de competenta voastra sa stabiliti cat de harnic sau de competent este cineva), mai util ar fi sa scrieti pe intelesul poporului, care-s pasii pe care trebuie sa-i urmeze persoana vatamata intr-un drept al sau, pentru a i se face dreptate. Stiu ca e greu, pentru asta e nevoie sa puneti putin mana pe carte!
Funcționarii, bineînțeles, ca la oricare altă instituție îs miserupiști.
View CommentDar din moment ce tu ridici documentele si nu verifici să fie semnate și ștampilate, sau mai rău, verifici și ți se pare normal să fie spațiu gol la semnătură și ștampilă îți meriți soarta.
Eu cred ca tot bietul om de rand e de vina pentru a evita astfel de probleme ar trebui sa se implementeze un program digitalizat sa se poată face plătile exclusiv online fără a putea da vina pe x sau y, și asa nu mai apar discuții de genul și Primăria ar avea nevoie de mai putini funcționari! trebuie eliminata birocrația semnături, stampile, drumuri inutile etc!
View CommentPentru Claudia:Da ! In acest caz numai funcționarul e de vină.Odata ce reclamantul a fost refuzat pe motiv că actul eliberat nu a fost complet ,cine e de vină, și probabil că nu cu 10 minute înainte de ora închiderii a fost solicitat acel act odată ce persoana a fost refuzată in SM .Oricum functionarii ar trebui să respecte programul și în ultimele 10 minute sau chiar peste program dacă situația o cere dar chestia e că în administrație intrii doar pe bază de relații ,nu pe competentă!
View Comment