TRIST. Fabrica Mondiala din Satu Mare se închide. După 75 de ani de existență
Fabrica Mondiala din municipiul Satu Mare își va închide porțile, iar soarta a sute de angajați este incertă. După 75 de ani de istorie, în care zeci de mii de oameni se regăsesc, se pare că activitatea va fi întreruptă. Cel mai probabil, în zonă ar putea răsări un proiect imobiliar.
Mondiala s-a înființat în 1935 sub denumirea de Cooperativa Croitorilor ”Munca”. În 1945 și-a primit denumirea de Mondiala. Prima comandă pentru export a înregistrat-o în 1960, producând articole pentru copii, după care gama de produse cerute s-a diversificat, trecându-se și la articole pentru femei. Țările în care ajungeau articolele vestimentare realizate la Satu Mare au fost Franța, Belgia, Olanda, Anglia, Italia, cele două Germanii de atunci, SUA și URSS.
Creatorul de modă sătmărean – Cosmin Mureșan – a sintetizat cel mai bine situația. Redăm mai jos postarea sa de pe Facebook:
”Sunt trist. O referință socio-economică pentru orașul meu încetează să mai existe după 75 de ani. Toți știm importanța pe care „Mondiala” a avut-o în devenirea personală a breslei locale de croitori, dar și a dezvoltării economice regionale. Sunt trist pentru că un simbol va înceta să mai existe. Înainte de Revoluție, Satu Mare era împărțit în două jumătăți: una care lucra la Unio, iar cealaltă care lucra la Mondiala. Acum, amândouă instituțiile sunt un morman dărăpănat de clădiri care nu mai amintesc de nimic din strălucirea de alta dată. Sunt trist pentru că ne pierdem reperele. Anul trecut când am organizat expoziția „Satu Mare – un centru al modei românești” am omagiat această instituție prin afectarea unui întreg etaj în care se povestea despre modă, tehnică și evoluția unui brand atât de complex. Va rămâne un omagiu. Și atât. Ne pierdem reperele, ne pierdem referințele, ne pierdem identitatea”.
Directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Daniel Culic, a avut – de asemenea – o poziție, pe care o redăm în continuare:
”Sunt convinsă că cei puțin peste 100 de oameni rămași își găsesc imediat (dacă nu și-au și găsit deja) un loc de muncă la alte firme producătoare de confecții, care își „fură” angajații de la una la alta, într-un perpetuum mobile, nu neapărat din vina lor. Rămânem însă cu un gust foarte amar…. Probabil vom vedea și acolo unde ne-am obișnuit să vedem Mondiala, un mare proiect imobiliar sau un super centru comercial, cum s-a mai întâmplat în oraș”.
Extraordinar, nu-mi vine să cred că tot ceea ce a fost bun, productiv și reprezentativ pentru acest județ s-au distrus. PĂCAT !!!. MARE PĂCAT !!!
View CommentCe păcat !!!. Nu pot să cred așa ceva !!!. Se duce dracului totul în județul ăsta !!!
View CommentCărțile de vizită ale Sătmarului: DACIA – azi ruină; UNIO – azi ruină; MONDIALA – azi ruină. Ce e Sătmarul azi? răspuns inclus!
View Commentguvernantii spun ca guverneaza tara asa au guvernat un ultimii
View Comment30 de ani distrugind obiective economice
După 30 de ani încă vă mai mirați ? Acum ați deschis ochii în țara asta ? Încă nu v-ați obișnuit cu democrația capitalistă ?
View CommentIndustria confectii, tricotaje mai are maxim 2-3 ani si o sa dispara .
View CommentFirmele ramase mai stoarca din angajati utimele resurse si energie dupa care pleaca si ei sau inchide firma definitiv .
Salariile sunt si asa de mizerie , ne trateaza ca pe niste sclavi .
Sunt in stare de ori ce ……….nu avem de ales si ei profita de neputinta noastra.
Daca nu schimbam profilul suntem pierduti……………!!!!!!!
Mondiala, încă de pe vremea lui Ceașcă lucra doar lohn pentru Germania. Adică, noi făceam croiul și coseam ce ne trimiteau ăia: modele, materiale, etc. Adică, tot. Noi aveam munca cea mai prost plătită. Cât credeați că va mai dura?! Sunt țări unde forța de muncă este mai slab plătită ca la noi deci, mai atractative pentru alții. Dacă ar trece de la munca brută la munca de creație, dacă ar ieși pe la târguri de asemenea gen cu modele proprii, lucruri de calitate, materiale de calitate, etc., ar fi altă treabă. Nu mai bociți. Cei care acum au 60-70 de ani au fost educați să stea cu capul plecat și să aștepte ordine. Cei care nu au acceptat acest lucru au, acum, afacerile lor sau sunt plecați în străinătate și nu mai au treabă cu România. Cei mai tineri se complac în amorțeala generală din țară. Alții, care vor să realizeze ceva au luat drumul străinătății sau au pus mâna pe carte și și-au asigurat un trai decent în țară. Fără școală de calșitate, fără meserie, fără ambiție și sacrificii făcute la timpul potrivit vom boci în continuare. Este mai ușor să stai prin cafenele în loc să mergi la școală. E mai cool să te întrețină părinții în loc să te trezești dimineața să mergi la lucru. Nu lucrăm că salariul este mic. Nu mergem în strinătate la lucru că trebuie să muncești pentru banii pe care-i pimești. SCUZE tuturor celor care nu se înscriu în modelele descrise. Oricum sunt excepții.
View Commentasta se vrea strainii sa ne mutam la ei cu totul ca la noi in Romania sa creasca balarii ,cum sa facem si noi ceva nou cand gunoaiele din second hand ne au invadat magazin langa magazin si nu dau faliment ca si farmaciile uitati va langa spitalul vechi 5 langa olalta la fel si in centrul vechide la aurora la unicarm cate sunt ,deci hotia e in floare in tara noastra,bravo johanis .
View CommentUnde nu sunt investitii , nici ca ai sa vezi o firma de viitor, este perfect normal.in conditiile in care alti antreprenori au firme si utilaje mult mai performante pentru productie de serie , in plus din articol reiese ca acestia aveau piata de desfacere pentru straini orientata , si nu spre piata locala/nationala de consum ,
Romanii trebuie sa inteleaga ca batalia si concurenta ar trebui sa fie pe ce se vinde in propria tara , poate ca esti si ai fi mult mai tentat sa cumperi un produs made in romania.
Din pacate acest lucru nu se intampla din varii motive personale ale acestor antreprenori ce urmaresc tarile cu situatii financiare mai bune,spre a obtine cele mai profitabile cai de a-si vinde produsele confectionate raportat la cost productie/venituri
E si normal ca bazanduse pe o astfel de clientela in urma unei crize, sa ai pierderi enorme in vanzari mai ales pe baza noi crize privind „covid-19”.
View CommentBună ziua !
View CommentEu am lucrat ful taim la F.C.Mondiala 21 ani și am plecat
Am cumpărat acțiune și s a lăsat în fabrica
1997
Am revenit în 2020 deci în 23 de ani am primit 1400lei
Și atunci am trecut pe la fabrica.
În 2021 mau sunat ca am70lei au zis ca mi trimit bani nu au ajuns nici azi.
Cine mi a luat bani nu știu,eu am cumpărat acțiunea. Cine ma poate ajuta?