Trei posibile cauze ale durerilor de genunchi
Genunchiul dispune de o articulație complexă, unde femurul se unește de tibie. Pe lângă cele două oase, articulația genunchiului mai cuprinde fibula (peroneul) și rotula. Fiind o articulație extrem de solicitantă în timpul efortului fizic constant, durerea din zona genunchiului poate fi experimentată de mulți adulți și copii.
Durerea de genunchi poate să apară după o mișcare bruscă, greșită, fie după o căzătură sau poate fi determinată de o ruptură de menisc. Dacă durerea persistă timp de mai multe zile, inclusiv în stare de repaus, atunci este recomandat un consult la medicul ortoped.
Trei posibile cauze ale durerii de genunchi
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc se numără printre cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi. Afecțiunea poate apărea atât la sportivii de performanță care practică diferite sporturi solicitante, dar și la pacienți mai puțin activi, în special cu o vârstă înaintată.
Ruptura de menisc se poate manifesta și din cauza unei activități care determină mișcarea bruscă a genunchiului. În general, rupturile de menisc apar la sportivii care activează în fotbal, baschet, rugby și tenis. Aceste sporturi solicită la maximum genunchiul.
Simptomele cele mai frecvente ale rupturii de menisc sunt:
– Durere în zona genunchiului;
– Umflarea genunchiului;
– Rigiditate;
– Senzație de instabilitate;
– Dificultăți la flexarea și îndreptarea genunchiului;
– Durere la atingere;
– Acumulare de lichid în zona articulațiilor genunchiului.
Ruptura de menisc este o afecțiune care trebuie tratată încă de la debutul primelor simptome, altfel poate duce la complicații severe cum ar fi osteoartrita, lezarea cartilajului articular sau atrofia mușchiului cvadriceps.
Fractura rotulei
O altă cauză frecventă a durerilor de genunchi poate fi fractura rotulei. Aceasta apare în special la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, fiind diagnosticată mai degrabă în rândul persoanelor de sex masculin.
Fracturile rotulei se pot produce în mod direct prin cădere în genunchi sau prin izbirea genunchiului de un alt obiect solid (se întâmplă, de obicei, în urma accidentelor rutiere). De asemenea, fracturile pot apărea și în mod indirect, prin contracția violentă a mușchiului cvadriceps în timpul căderilor de la înălțime.
Simptomele asociate fracturilor rotulei sunt durerea, tumefierea genunchiului și scăderea forței de extensie a genunchiului. Fracturile rotulei se pot trata ortopedic sau chirurgical, în funcție de gravitate.
Entorsa
Entorsa este o altă posibilă cauză a durerilor de genunchi, leziunea fiind cauzată de ruperea unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații în urma unei mișcări bruște.
O entorsă poate cauza doar un traumatism minor și se vindecă de la sine în câteva zile, însă în cazul unei rupturi majore a unuia sau mai multor ligamente este necesară intervenția chirurgicală. De obicei, traumatismele mai severe apar în cazul sportivilor de performanță care își solicită genunchiul mai des.
Pe lângă genunchi, entorsa mai poate afecta glezna, încheietura și degetele. Simptomele frecvente în cazul entorsei sunt: durerea, echimoza, mișcarea limitată în jurul articulației, umflarea rapidă și însoțită de o modificare a culorii pielii.
Tratamentul pentru entorsă poate fi recomandat doar de medicul ortoped. Afecțiunea, în cazurile mai ușoare, se poate vindeca de la sine în câteva zile, însă există și situații în care intervenția chirurgicală este singura soluție pentru vindecare.
Indiferent de tipul afecțiunii, durerea de genunchi nu trebuie neglijată, iar dacă simptomele sunt persistente este necesară vizita la un medic ortoped pentru recomandarea tratamentului adecvat.