TOPUL RUȘINII. Liceele cu 0% promovare la Bac, fără clase de a IX-a. Trei școli din Satu Mare, pe listă
Începând cu anul școlar următor, liceele în care rata de promovare a examenelor de Bacalaureat a fost 0% sau un singur candidat a promovat nu mai pot propune cifre de școlarizare. Măsura, publicată în Monitorul Oficial, nu este una nouă, dar nu s-a aplicat, scriu cei de la Școala 9. În total, la nivel național, sunt peste 50 de unități de învățământ care se află în această situație, trei dintre ele fiind în județul Satu Mare.
Măsura apare în metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024—2025, publicată deja în Monitorul Oficial. Practic, unitățile de învățământ cu un singur elev promovat sau fără niciun candidat promovat în anul școlar anterior nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a în septembrie 2024, titrează Școala 9.
Peste 50 de unități de învățământ din țară se află în această situație, iar trei dintre ele sunt în județul Satu Mare, doar Constanța are mai multe școli pe listă decât județul nostru. Județele Alba, Buzău, Dolj, Harghita, Maramureș și Satu Mare, toate figurează cu câte trei licee.
La noi în județ este vorba despre Liceul Tehnologic „Unio-Traian Vuia” din municipiul Satu Mare, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu” din municipiul Carei și Liceul Tehnologic „Petru Cupcea” din Supuru de Jos.
Doar pentru că s-a publicat în Monitorul Oficial, nu înseamnă că se și aplică
Măsura nu este una nouă. Despre ea s-a discutat și în anul școlar 2019-2020, când Avocatul Poporului a intervenit pentru a opri desființarea claselor de a XI-a. Ministerul a renunțat la aplicare după ce instituția Avocatului Poporului a precizat că „măsura drastică luată de Ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2019 reprezintă, în opinia noastră, o încălcare gravă a dreptului la învățătură, dar și o situație posibil discriminatorie”.
O altă discuție similară a avut loc și în 2013, când chiar ministrul Educației de la vremea respectivă a venit să oprească aplicarea metodologiei realizate de propriul guvern. Metodologia de-atunci prevedea că liceele care au sub 15% promovare la Bac primesc un plan de școlarizare, pentru clasa a noua, diminuat cu cel puțin o clasă, titrează jurnaliștii de la Școala 9.
Specialiștii din educație, atunci și acuma, au avertizat că măsura lovește în principal în copiii din medii vulnerabile sau cu statut socio-economic slab și ar putea încuraja mai mult abandonul școlar. De asemenea, spun specialiștii, trebuie luat în considerare și faptul că în multe dintre cazuri, copiii au intrat în aceste licee fără să aibă suficiente cunoștințe acumulate din gimnaziu și din ciclul primar, în plus, pot fi probleme legate și de profesorii care predau la acest unități de învățământ. Măsura ar lovi și mai tare în copiii din mediul rural. De altfel, pe lista celor 51 de școli, doar circa o treime sunt în marile orașe, restul sunt în orașe mici și comune.