TOPUL cheltuielilor cu iluminatul festiv. Cât a alocat Satu Mare față de alte orașe
Primăria Satu Mare a cheltuit în acest an pentru iluminatul festiv aproape 700.000 de lei, mai puţin cu 100.000 de lei faţă de suma cheltuită anul trecut, fiind amplasate în oraş mii de luminiţe, şiruri şi figurine luminoase. Iluminatul festiv de sărbători a fost aprins în Parcul Central.
”Primăria Satu Mare a cheltuit în acest an pentru iluminatul festiv suma de 681.063,93 lei plus TVA, faţă de 796.035,90 lei la care se adaugă TVA-ul, cât a fost anul trecut, iar municipiul s-a îmbrăcat în mii de luminiţe, şiruri şi figurine luminoase. Doi brazi împodobiţi cu zeci de şiruri luminoase în culorile alb – cald şi alb – rece, inspirate de cerul plin de stele din noaptea de Ajun, au fost amplasaţi în Piaţa Libertăţii şi unul în Piaţa 25 Octombrie. Bradul din Parcul Central este împodobit cu 60 de şiruri de lumini, aproximativ 1.200 metri de şir luminos cu flash, iar la baza bradului Moş Crăciun a lăsat două figurine sub formă de cadouri. Un număr de 45 de copaci care înconjoară parcul şi cei din interiorul parcului au fost împodobiţi cu luminţe, la fel şi gardul viu. Iluminatul festiv s-a aprins vineri, 29 noiembrie, în Parcul Central”, au spus reprezentanţii Primăriei.
Aceştia au subliniat că în acest an s-a făcut legătura dintre Piaţa Libertăţii şi Piaţa 25 Octombrie printr-un tunel de luminiţe amplasat la ieşirea din Parcul Central, acesta fiind un element surpriză care a fost realizat astfel încât să permită accesul în interiorul lui şi din lateral, pentru cei care vor dori să poată face fotografii.
Totodată, în Pasajul Corneliu Coposu este amplasată o perdea de ghirlande luminoase cu regim de înălţime variabil care simbolizează zăpada căzătoare, formată din becuri led, conceptul fiind întâlnit şi în marile oraşe europene.
Toţi copacii din jurul platoului de evenimente, respectiv 24 de arbori mai mari şi 13 copaci mai mici, au fost îmbrăcaţi în luminiţe, iar în Piaţa 25 Octombrie a fost amplasat un brad argintiu împodobit cu 900 de metri de ghirlande luminoase cu flash.
Cât au plătit alte primării din România
Primăria Constanţa a plătit şi în 2019 puţin peste un milion de euro pentru iluminatul festiv, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cu aceşti bani sunt montate decoraţiuni pe 10 bulevarde mari ale oraşului, dar şi la intrările din oraş. Sunt decorate stâlpii de iluminat, iar pe copaci se aşează perdele luminoase, în timp ce străzile sunt traversate de şiruri de leduri, potrivit Mediafax.
La Cluj-Napoca, Primăria a alocat 2 milioane de lei pentru iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă, care a fost aprins la 1 Decembrie, de Ziua Naţională, fiind montat în oraş un şir luminos cu o lungime de peste 100 de km, 2270 de ghirlande cu bec LED sau elemente decorative 3D.
La Zalău, Primăria a cheltuit în acest an 140.000 de lei cu iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă, suma fiind mai mică cu 15.000 de lei decât cea de anul trecut. Pe străzile din zona centrală, în cartiere dar şi în pieţele din Zalău au fost montate figurine luminoase, ţurţuri luminoşi, perdele şi şiruri luminoase, figurine fulgi de zăpadă. Iluminatul festiv a fost aprins în 1 decembrie.
Primăria Galaţi plăteşte o factură de 1,3 milioane de lei pentru iluminatul festiv de sărbători. Este o scădere cu 20% în comparaţie cu anul precedent, a precizat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX. Pe numeroase străzi din oraş au fost montate deja ornamente de Crăciun şi Anul Nou, la fel în parcuri şi piaţete.
Sa fim seriosi BECURILE LED nu consuma mult, iar daca costa poate putin mai mult decat cele incandescente vechi, pe durata medie si lunga de timp acestea sunt mai rentabile
View Comment