TOP la SATU MARE. Unde se votează cel mai mult. Sat vs oraș. Tinerii s-au trezit mai târziu
Bărbații au fost cei mai harnici votanți la nivelul județului Satu Mare, cel puțin asta arată datele la patru ore după deschiderea urnelor. Potrivit datelor statistice, cei mai mulți dintre votanții de până la această oră sunt cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
Datele arată că bărbații au fost cei mai harnici votanți la nivelul județului Satu Mare, până la această oră. De asemenea, cei mai mulți votanți au fost cei din mediul urban, peste 14.100 de sătmăreni.
Dacă ne uităm la grupele de vârstă, vedem că cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani sunt primii la urne, urmați de cei cu vârste de peste 65 de ani. La fel ca în anii precedenți, tinerii sunt cei care încă nu au ajuns la vot. Cea mai mică prezență se înregistrează în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Nu mai puțin de 310.444 de sătmăreni sunt așteptați la vot în cele 340 de secții de vot amenajate în județul Satu Mare. Pentru organizarea alegerilor, în județ s-au recepționat 341.952 buletine de vot pentru alegerea Președintelui României, 1700 de ștampile cu mențiunea ”Votat”, 324.473 autocolante ”VOTAT” și 340 de ștampile de control.
Toate acestea plus materialele auxiliare necesare procesului electoral au fost pregătite în seturi pentru fiecare dintre cele 340 de secții de votare și au fost distribuite către primari sâmbătă, aceștia având responsabilitatea de a le distribui către toți președinții secțiilor de votare de pe raza unității administrativ-teritoriale.
Peste 1.100 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, din care 570 poliţişti, 321 jandarmi, 190 polițiști de frontieră, 101 pompieri din județul Satu Mare, sunt mobilizați pentru a asigura protecția a celor 340 secții de votare din județul Satu Mare a transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot.
De asemenea, vor fi intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice.
Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere.
Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.
Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.