Top județe cu cea mai scumpă apă potabilă din țară. Pe ce loc se află județul Satu Mare
Locuitorii județului Buzău plătesc cei mai mulți bani pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită: în valoare de 10,06 lei/mc, fără TVA, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) care a publicat noile prețuri la apa potabilă începând cu 1 ianuarie 2025. Pe următoarele poziţii se află companiile de profil din Bacău, Brăila, Prahova şi Vaslui.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, la data de 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi preţurile pentru serviciile de canalizare-epurare.
Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău practică, în luna ianuarie, cel mai mare tarif pentru apa potabilă.
Compania de Apă Buzău are un preţ la apa potabilă produsă, transportată şi distribuită lei/mc, exclusiv TVA, de 10,06 lei. Tariful la canalizare/canalizare – epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA. Data intrării în vigoare a preţului/ tarifului aprobat este 1 ianuarie 2025, arată datele ANRSC.
Pe locul doi este județul Bacău, acolo, tariful în 2025 a ajuns la 9,88 lei/mc. Tot peste nouă lei pe metru cub plătesc și cei din Brăila, Prahova, Vaslui, Galați, Iași, Mediaș, Deva și Turda.
Apaserv Satu Mare se află pe locul 20 din 46 de companii de furnizare a apei potabile. Prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, exprimat în lei/mc, exclusiv TVA este de 7,85. Astfel, sătmărenii plătesc puțin mai mult pentru apa potabilă decât vecinii din Maramureș, unde prețul e de 7,85, potrivit operatorului Vital Baia Mare. Maramureșul este în topul județelor fix după Satu Mare.
În schimb, mult mai puțin plătesc vecinii din Bihor. Compania de apă Oradea a stabilit un preț de 6,57 lei/mc de apă, fără TVA, în 2025. Și clujenii plătesc mai puțin. Compania de Apă Someș Cluj-Napoca a decis un preț de 5,98 lei pentru un metru cub de apă potabilă.
Dacă ne uităm la tariful pentru canalizare, cele mai mari prețuri se regăsesc în Giurgiu, Iași, Mediaș, Ploiești, iar cele mai mici în Timiș, Petroșani și Orăștie.
Județul nostru se află pe locul 21 pe țară la prețul canalizării, în timp ce vecinii din Maramureș sunt pe locul 28, iar cei din Bihor pe locul 42. Sătmărenii vor plăti 6,84 lei/mc pentru canalizare, fără TVA, în timp ce maramureșenii vor plăti 6,30, iar bihorenii, 5,12 lei/mc.
BAIA MARE 14 LEI m3 !
View Comment