TOP. Cât câștigă sătmărenii și ce salarii sunt în județele vecine
O analiză a salariilor medii publicată de Ziarul Financiar arată că județul Satu Mare nu a ținut pasul cu creșterile salariale în perioada octombrie 2019 – octombrie 2021. Sătmărenii câștigă mai puțin decât vecinii din Sălaj și Bihor, iar Clujul conduce clasamentul în nord-vestul țării, la o mare diferență de celelalte județe din regiune.
Potrivit analizei realizate de Ziarul Financiar, care se bazează pe datele Institutului Național de Statistică și se referă la perioada octombrie 2019 – octombrie 2021, angajaţii cu cele mai mari salarii sunt cei din Bucureşti, Cluj şi Timiş. Doar că, în timp ce salariile din Capitală au crescut cu doar 16%, în Cluj și în Timiș, creșterile au depășit 20%. Cele mai mici salarii s-au înregistrat în Teleorman, Caraş-Severin şi Maramureş.
Clujul este, de altfel, liderul clasamentului în nord-vestul țării. Salariul mediu net, în perioada menționată, a fost de 4291 de lei, înregistrând o creștere de 22 de procente. Asta în timp ce, la polul opus al clasamentului s-a situat județul Maramureș, cu un salariu mediu net de 2713, și o creștere modestă de 8%.
Cine sunt angajatorii de top din județul Satu Mare
Clujul este urmat în clasament de Sălaj, județ care a înregistrat un salariu mediu net de 2896 de lei și o creștere de doar 1%.
Mult mai mult au crescut salariile în Bihor. Județul vecin este pe locul trei în regiune, după Cluj și Sălaj, cu un salariu mediu net de 2894 de lei, în creștere cu 16 procente.
Satu Mare este pe locul patru. Potrivit analizei, salariu mediu net în perioada de referință a fost de 2874 de lei, cu o creștere modestă, situată la 9%.
Satu Mare este urmat în clasament de Bistrița-Năsăud, cu un salariu de 2731 și o creștere de 8%, la fel ca județul Maramureș, unde salariul e puțin mai scăzut, ceea ce plasează județul vecin pe locul trei în topul județelor cu salarii mici.
Mai multe despre Harta salariilor în România și câți bani au dus acasă angajații din alte județe puteți citi pe ZF.