TOP. Care sunt cele mai bine cotate cartiere din municipiul Satu Mare
Cei care doresc să își cumpere o nouă locuință trebuie să ia în calcul un număr mare de factori, precum bugetul, traficul, grădinițele și școlile, accesul la servicii publice, parcări, magazine și multe altele. Din 2022, cei de la Storia, platforma de imobiliare a OLX, a lansat Indexul T.R.A.I. care măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România. Potrivit datelor colectate până la mijlocul lunii trecute, la nivelul municipiului Satu Mare, cel mai mare scor l-a obținut cartierul Micro 16.
Indexul T.R.A.I. al celor de la Storia măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România: Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele (costul pe metru pătrat). Pentru asta, se integrează informații oferite de diferite aplicații, precum Google Places, Airly și Google Traffic, astfel încât să se realizeze o imagine cât mai exactă a condițiilor din trai din cartierele analizate.
Care sunt cele mai bine cotate cartiere ale municipiului Satu Mare
La nivelul municipiului Satu Mare au fost analizate datele pentru șapte dintre cartierele orașului. Este vorba despre Micro 14, Micro 15, Micro 16, Micro 17, cartierele Carpați I și Carpați II și cartierul Solidarității.
Potrivit indexului, cel mai bine cotat cartier din municipiul Satu Mare este cartierul Micro 16. Acesta a obținut un scor de 24.6 din 100, față de cartierul Micro 14, care este pe locul doi, cu un scor de 21.6. Pe locul trei este cartierul Micro 15, cu un scor de 15.7, urmat de Carpați I, Solidarității, Micro 17 și Carpați II.
Cartierul Micro 16 a obținut cel mai bun scor la trafic, ceea ce înseamnă că, datele colectate prin Google Traffic arată că circulația în zonă este una bună. În schimb cartierul Micro 14 a obținut un scor mai bun la capitolul repere, adică apropierea de supermarket-uri, baruri, restaurante, grădinițe și mijloace de transport în comun. Cartierele Carpați I și Carpați II au obținut scoruri mici la capitolul trafic, ceea ce înseamnă că aglomerația este o problemă și au obținut punctaje mici și la capitolul repere.
Explicații:
1. TRAFIC – Afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în cartierul ales. Informațiile despre circulația rutieră sunt extrase din Google Traffic.
2. REPERE – Ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe puncte de interes pe metru pătrat. Datele despre punctele de interes provin din Google Places.
3. AER – Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât te bucuri de un aer mai curat în zona selectată. Informațiile despre calitatea aerului sunt extrase din platforma airly.org.
4. IMOBILIARE – Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au un preț mai ridicat. Datele imobiliare sunt extrase din platforma Storia.ro.
În ceea ce privește situația la nivel național, în top cinci cele mai bine cotate cartiere, trei sunt din Cluj-Napoca și două din București. Clasamentul este condus de cartierul Aviatorilor din București, cu 63.5 puncte, urmat de Primăverii, tot din Capitală, cu 63.1. Pe locul trei se numără cartierul Gruia din Cluj-Napoca, urmat de Andrei Mureșanu și Centrul Vechi al Clujului.