Tentative de fraudă pe YouTube: „Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori”
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că, în ultimele zile, au observat apariţia unor conturi şi videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe YouTube. Atacatorii cibernetici încearcă să obțină astfel informații personale, date de autentificare și date personale, avertizează cei de la DNSC, care în urmă cu o lună au mai emiso avertizare similară.
De această dat, infractorii cibernetici folosesc platforma Youtube pentru a încerca să inducă în eroare internauții și a-i determina să le ofere informații personale și date financiare. Până acum, potrivit celor de la DNSC, astfel de tentative au fost soliste în special pe rețelele de socializare.
„Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului. În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se „deghizează” în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Clipul împrumută şi logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienţei. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
În legătură cu această metodă de phising, Directoratul a emis, deja, o alertă în luna septembrie a acestui an. Specialiştii DNSC recomandă utilizatorilor o serie de metode care pot ajuta la evitarea unor evenimente neplăcute: analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire; raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială; nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană; verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere.
De asemenea, în cazul în care s-au introdus datele cardului sau de autentificare la conturile de internet banking, trebuie sesizată imediat banca, iar dacă există şi o pagubă prin această metodă este indicată depunerea unei plângeri la Poliţia Română, fizic sau online.