Tășnadul a pierdut exploatarea apei termale. Anchetă și demersuri pentru recâștigare
Deputatul PSD Octavian Petric, efectueazăt, alături de conducerea Primăriei Tășnad, demersuri concrete pentru ca orașul Tășnad să își câștige dreptul de exploatare asupra apei geotermale. Și asta după ce Primăria Tășnad a pierdut concesiunea în anul 2000. De atunci, Primăria nu are voie nici măcar să foreze un alt puț, întreaga zonă fiind concesionată.
În acest sens, Octavian Petric, împreună cu Oliviu Buzgău – consilier județean, au participat la o întâlnire inițiată de primarul orașului, Grieb Csaba Francisc, și conducerea Consiliului Județean, pe tema spinoasei probleme a apei termale de la Stațiunea Tășnad.
Deputatul Petric, singurul parlamentar interesat
Din păcate, cu toate că au fost invitați toți parlamentarii sătmăreni, doar deputatul Octavian Petric a participat la această întâlnire, vitală pentru Tășnad și pentru viitorul Stațiunii Balneo-climaterice.
”Se știe că Primăria orașului Tășnad a pierdut la începutul anilor 2000 cel mai de preț bun al localității și unul dintre cele mai importante ale județului: apa geotermală. Primăria Tășnad este nevoită acum să plătească în fiecare an suma de 400.000 de lei sub forme de revedențe unei firme private, Transgex SA Oradea, în condițiile în care nu se asigură debitul apei și parametri necesari. În plus, autoritățile locale nici nu pot fora un alt puț, deoarece tot perimetrul este concesionat.
În ultima perioadă, am avut discuții pe această temă atât în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, cât și cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) pentru a găsi o soluție pentru această problemă stringentă.
Am primit chiar azi un răspuns de la ANRM, care a dispus un control la titularul licenței, ce se va finaliza săptămâna viitoare. De asemenea, conducerea instituției ne-a dat asigurări că va asigura tot sprijinul necesar Primăriei Tășnad și Consiliului Județean pentru a putea accesa în nume propriu explorarea și exploatarea apelor termale din zonă.
Sunt primii pași, mici dar importanți, pe care îi facem. Este important să găsim o soluție pentru această problemă deoarece Stațiunea Tășnad este cea mai importantă din județul nostru și atrage anual zeci de mii de turiști nu doar din județul Satu Mare și din județele învecinate, ci și din sudul țării. Aici s-au făcut investiții importante și este păcat să se piardă perla apelor termale din regiune!”, a spus Petric.
Primăria Tășnad trage un semnal de alarmă
Primarul orașului Tășnad, Grieb Csaba Francisc, alături de consilierul local Adrian Farcău, au inițiat un demers prin care să salveze stațiunea din localitate. În acest sens au solicitat ajutor din partea autorităților județene, naționale, dar mai ales a parlamentarilor sătmăreni. Din care doar Octavian Petric a răspuns prezent.
Edilul șef tășnădean a declarat că există probleme tot mai mari cu debitul de apă termală furnizată de firma care a concesionat exploatarea. Mai mult, spune Grieb Csaba Francisc, nici nu există vreun interes în acest sens din partea firmei.
”Firma nu se sinchisește să vină în Tășnad și să rezolve problema debitului de apă scăzut. Acum șase – șapte ani au intervenit la o sondă, dar de atunci situația nu s-a îmbunătățit, ci s-a înrăutățit. Pentru a putea face pași concreți, am trimis o solicitare de ajutor către toți parlamentarii sătmăreni, către Consiliul Județean, Prefectură și către firma Transgex.
Vrem să rezolvăm două probleme mari. Îmbunătățirea debitului puțului existent și primirea unei licențe de exploatare. Am trimis către Agenția Națională de Resurse Minerale o solicitare ca să primim dreptul de a fora un puț la circa doi kilometri de puțul actual. Fondurile le vom asigura printr-un proiect european, național sau din fonduri proprii ale Primăriei Tășnad.
Este foarte important să mai forăm un puț care să aibă cel puțin același debit. Pentru că stațiunea se dezvoltă și se extinde, iar nevoia de apă este foarte mare. Mai mult, se va deschide, în perspectivă, și acel spital militar în locul fostei unități de jandarmi. În mod sigur și ei vor dori apă termală. Facem tot ce putem pentru a rezolva această problemă”, a spus primarul Grieb.
Ia mai! S-a inchis apa gratuita la piscina privata? S-a transmis prima factura de apa termala? Mai mai! Va trebui incalzita apa cu oala aiiiii maaaiii!
View Comment”redevente”
View Comment