Țara Oașului, loc de scăpare pentru bărbații ucraineni care fug de război. Cum intră ilegal în România
Polițiștii de frontieră sătmăreni au prins opt ucraineni, mulți dintre ei tineri, care au fugit de războiul din țara lor și au solicitat protecție din partea statului român. Potrivit ultimului bilanț, 99 de persoane depistate la frontiera verde din județul nostru au solicitat azil din partea autorităților române.
În data de 30 martie a.c., în jurul orei 09.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tarna Mare, județul Satu Mare, au depistat, la aproximativ 1.000 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Tarna Mare, un cetățean ucrainean, în vârstă de 26 de ani, care a trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
În data de 30 martie a.c., în jurul orei 11.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negreşti Oaş, județul Satu Mare, au depistat, la aproximativ 1.000 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Cămârzana, o persoană – cetățean ucrainean, în vârstă de 35 de ani, care a trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
În cursul zilei de 29 martie a.c., la ore diferite, în zona de competenţă a Sectorului Poliției de Frontieră Negreşti Oaş, județul Satu Mare, poliţiştii de frontieră au depistat, la aproximativ 1.000, respectiv 4.000 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localităților Cămârzana şi Târşolţ, trei cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 47 și 54 de ani, care au trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
În data de 28 martie a.c., în jurul orei 22.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu, județul Satu Mare, au depistat, la aproximativ 1.000 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Porumbeşti, trei cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 20 şi 41 de ani, care au trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
Toate aceste persoane au solicitat o formă de protecție statului român, motiv pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.
De la declanșarea acestei crize, în județul Satu Mare au fost înregistrate 192 cereri de acordare a statutului de azilant în România. 93 dintre acestea au fost formulate de cetățeni ucraineni în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Satu Mare, iar alte 99 de către persoane depistate la frontiera verde în zona de competenţă a sectoarelor P.F. Halmeu, Tarna Mare sau Negreşti Oaş,
În toate aceste cazuri au fost informate autoritățile abilitate.