Tablouri electrice: tot ce trebuie să știi despre ele
Tablourile electrice sunt un element esențial în orice instalație electrică, deoarece sunt responsabile pentru distribuirea energiei electrice de la sursa de alimentare către diferitele sarcini. De asemenea, acestea contribuie la protejarea circuitelor electrice împotriva suprasarcinilor, a scurtcircuitelor și a altor defecțiuni electrice. Nu le acordăm întotdeauna importanța pe care o merită, însă sunt dispozitive care nu trebuie să lipsească. Pentru că până la televizoare smart, întrerupător touch sau becuri inteligente, cu control vocal, totul pleacă de la tabloul electric.
Ce este un tablou electric general?
Un tablou electric general este un dulap sau o cutie care conține dispozitivele de conectare, comutare, protecție, măsurare, contorizare, semnalizare și distribuție, cu siguranțele, capacele și suporturile aferente, pentru a îndeplini o funcție specifică în cadrul unui sistem electric.
Tablourile electrice generale sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații, inclusiv în locuințe, clădiri comerciale, industrii și centrale electrice. Practic, este acea cutie în care sunt amplasate întrerupătoarele, luminile sau comutatoarele, unde totul este controlat dintr-o singură sursă, pentru a obține o mai bună organizare și pentru ca întrerupătoarele să fie protejate de intemperii.
Componentele unui panou electric general
Tablourile electrice generale pot fi alcătuite dintr-o serie de componente, inclusiv cele enumerate mai jos.
– Alimentarea cu energie electrică
Sursa de alimentare este dispozitivul care furnizează energie electrică panoului electric. Poate fi o linie de distribuție a energiei electrice, un generator sau o baterie.
– Întrerupător (disjunctor) de circuit
Întrerupătorul de circuit este un dispozitiv general de protecție, care întrerupe alimentarea cu energie electrică în caz de suprasarcină sau scurtcircuit. Atenție, întrerupătorul de circuit, numit și disjunctor, nu este același lucru cu un întrerupător (comutator) folosit pentru aprinderea becurilor în casă, deși au același nume. Un întrerupător touch sau clasic nu va face decât să controleze unul sau mai multe becuri, în timp ce un disjunctor sau siguranță cu protecție diferențială este un dispozitiv care asigură protecție împotriva electrocutării, scurtcircuitelor și suprasarcinilor cablurilor și conductorilor electrici.
– Releu de protecție tensiune
Releul de protecție este un dispozitiv care detectează suprasarcinile sau scurtcircuitele și declanșează întrerupătorul de circuit.
– Contor de energie
După cum sugerează și numele său, contorul de energie măsoară consumul de energie electrică care circulă prin panoul electric.
– Dispozitive de comutare
Dispozitivele de comutare sunt utilizate pentru a controla fluxul de energie electrică în circuitele din interiorul panoului.
– Borne de conectare
Terminalele de conectare permit conectarea firelor la dispozitivele din panoul electric.
Cum funcționează un tablou electric general
Funcționarea unui tablou electric general este esențială în orice tip de instalație electrică, însă, iată care este operațiunea cheie, pas cu pas.
Energia electrică ajunge la sursa de alimentare a panoului electric.
Întrerupătorul (disjunctor) întrerupe alimentarea cu energie electrică în caz de suprasarcină sau scurtcircuit.
Releul de protecție detectează suprasarcinile sau scurtcircuitele și activează întrerupătorul (disjunctor) de circuit.
Contorul de energie măsoară consumul de energie electrică.
Dispozitivele de comutare permit controlul fluxului de energie electrică în circuite.
Bornele de conectare permit conectarea firelor la dispozitivele din panoul electric.
La ce înălțime ar trebui să fie instalat un tablou electric?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări, nu numai în industrie sau de către experții în domeniu, ci și de către oricine care nu este un astfel de expert. Înălțimea la care trebuie montat un tablou electric depinde de aplicația specifică.
În general, tablourile electrice trebuie amplasate la o înălțime care să permită accesul și întreținerea în siguranță. În clădirile rezidențiale, panourile electrice sunt de obicei amplasate la intrarea în casă, la o înălțime cuprinsă între 1,5 și 1,8 metri.
În clădirile comerciale, tablourile de distribuție sunt de obicei amplasate în camere dedicate, la o înălțime cuprinsă între 2 și 2,5 metri. În industrie, tablourile de distribuție pot fi amplasate oriunde, în funcție de aplicația specifică.
Totul va depinde de accesul care trebuie să existe pentru a verifica, instala sau efectua orice fel de întreținere ca atare, deoarece dacă sunt amplasate mult prea sus, poate fi complicat să le accesezi, în timp ce, în cazul tablourilor industriale, totul va depinde de accesibilitate și de mediul înconjurător.
Ce este un panou de control electric și cum diferă de unul normal?
Un panou de control electric este un tip de tablou electric utilizat pentru a controla echipamentele electrice. Panourile de control electric conțin, de obicei, dispozitive de control, cum ar fi contactoare, temporizatoare și relee.
Principala diferență dintre un panou de control electric și un tablou electric normal este că panoul de control electric are funcția suplimentară de a controla echipamentele electrice.
Ce sunt tablourile electrice industriale?
Tablourile electrice industriale sunt panouri electrice concepute pentru a fi utilizate în medii industriale. Tablourile electrice industriale sunt construite de obicei din materiale rezistente la coroziune și uzură.
Tablourile de distribuție industriale conțin adesea dispozitive de protecție suplimentare, cum ar fi siguranțe de mare capacitate și întrerupătoare (disjunctor) de circuit cu curent rezidual.
Tablourile electrice sunt un element esențial în orice instalație electrică. Ele sunt responsabile de distribuirea energiei electrice de la sursa de alimentare la diversele sarcini, precum și de protejarea circuitelor electrice împotriva suprasarcinilor, scurtcircuitelor și a altor defecțiuni electrice.