Guvernul PNL, votat în Parlament. Ludovic Orban devine premier
Parlamentarii au votat, cu 240 de voturi „pentru”, guvernul Orban . Ședința nu a fost una fără discuții. La început au fost semne de întrebare cu privire la cvorumul de ședință, ca mai apoi unii parlamentari să raporteze probleme cu cartelele de vot. Discuții au apărut și între membrii Pro România.
Parlamentul s-au reunit astăzi, de la ora 14.00, în ședință pentru votul de învestitură a guvernului condus de premierul desemnat, Ludovic Orban. Cu o zi înainte, Orban a precizat că mizează pe 237 – 243 de voturi. Pentru a trece, este nevoie de 233 de voturi.
Președinții celor două camere nu au participat la ședință, dar au fost prezenți la numărarea voturilor.
Potrivit numărătorii realizate, din cei 465 de senatori și deputați, au fost prezenți la ședință un număr de 240. Numărul total de voturi exprimate: 240, niciun vot nu a fost invalidat. Toate cele 240 de voturi au fost „pentru” acordarea încrederii guvernului Orban.
„Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, au fost cuvintele lui Ludovic Orban după anunțarea rezultatului votului din plenul Parlamentului.
Președintele așteaptă publicarea deciziei Parlamentului în Monitorul Oficial și va anunța ulterior când va avea loc ceremonia de învestire.
Fostul premier, Viorica Dăncilă, a anunțat o conferință de presă la ora 18.
O ședință cu … discuții
Procesul de votare nu a fost unul fără peripeții. Mai întâi au fost semne de întrebare cu privire la cvorumul necesar pentru ședință, dar la ora 14:10, în sală au fost prezenți 235 de parlamentari. În plus, mai mulți parlamentari au raportat probleme cu cartelele de vot.
Nu au lipsit nici parlamentarii care s-au uitat cu atenție la ce votează colegii, și nici cei care și-au pus pe paginile de socializare selfie-uri, ca să își demonstreze prezența la serviciu. Ludovic Orban personal a stat să îi felicite pe parlamentarii care i-au votat guvernul.
Înainte de începerea ședinței, parlamentarii au ținut un moment de reculegere pentru fostul coleg, Sorin Frunzăverde, care a decedat în cursul zilei de ieri.
Până la începerea ședinței au fost divergențe și între membrii Pro România. Victor Ponta a susținut în continuare că nu va vota guvernul Orban, în timp ce alte voci din partid au precizat că susțint guvernul liberal. Ponta a avut și o postare ironică pe Facebook, la adresa lui Mihai Tudose, pe care l-a și amenințat cu excluderea din partid, acuzând că a negociat și cu PSD și cu PNL. Șase aleși Pro România vor vota guvernul, a precizat ulterior Daniel Constantin.
Parlamentarii PSD au declarat că nu vor participa la ședința camerelor reunite.
USR a precizat că va vota cabinetul Orban.
Nici audierile nu au mers așa cum și-ar fi dorit PNL. Trei dintre miniștrii propuși au fost respinși de comisiile din Parlament, în urma audierilor maratorn care au durat două zile. Este vorba despre Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării, Violeta Alexandru, propusă la Muncă și Florin Cîțu, propus la Finanțe.
Discuții în spațiul public au fost și cu privire la Victor Sebastian Costache, propus ministru al Sănătăţii. Specialist în chirurgie cardiovasculară, toracică şi pulmonară, Costache are calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Medicul este învinuit de o familie că ar fi pus greşit diagnosticul în cazul unei paciente. Femeia a murit la câteva zile după operație.
Cabinetul Ludovic Orban
Prim-ministru – Ludovic Orban
Viceprim-ministru – Raluca Turcan
Ministrul Finanțelor Publice – Vasile-Florin Cîțu
Ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela
Ministrul Afacerilor Externe – Bogdan Lucian Aurescu
Ministrul Justiției – Marian Cătălin Predoiu
Ministrul Apărării Naționale – Ionel Nicolae Ciucă
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Nicolae Bode
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Costel Alexe
Ministrul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației – Ion Ștefan
Ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
Ministrul Sănătății – Victor Sebastian Costache
Ministrul Educației și Cercetării – Cristina Monica Anisie
Ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministrul Tineretului și Sportului – Marian Ionuț Stroe
Ministrul Muncii și Protecției Sociale – Victoria Violeta Alexandru