SURSE. Drumul lui Mircea Govor spre Prefectura Satu Mare, blocat de Servicii?!
Drumul președintelui Organizației Județene Satu Mare a PSD spre Prefectura Satu Mare pare să fie blocat de către servicii. Mai exact, de către Direcția Generală de Informații și Protecție Internă. Conform informațiilor PresaSM, structura informativă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, responsabilă cu emiterea unui aviz în vederea eliberării certificatului ORNISS, obligatoriu pentru funcția de prefect, ar fi dat un raport negativ în cazul lui Govor.
Rămâne de văzut dacă reprezentanții Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), structură subordonată Guvernului României, vor avea curajul să treacă peste avizul negativ dat de către structurile de informații și protecție internă. Mai bine spus, dacă cineva din lumea politică va avea curajul să treacă peste acest impediment apărut pe traseul lui Govor spre Prefectura Satu Mare. Acolo unde ar urma să primească informări zilnice din partea Serviciului Român de Informații sau a Serviciului de Informații și Protecție Internă.
Reporterii PresaSM l-au întrebat pe Mircea Govor dacă ar putea exista un impediment în calea numirii sale în fruntea Prefecturii Satu Mare, dar acesta a precizat că nu cunoaște astfel de detalii. Mai mult, ar spera ca numirea sa în funcția de prefect să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.
Conform legislației în vigoare, decizia privind avizarea eliberării certificatului de securitate/autorizaţiei de acces va fi luată pe baza tuturor informaţiilor disponibile şi va avea în vedere:
a) loialitatea indiscutabilă a persoanei;
b) caracterul, obiceiurile, relaţiile şi discreţia persoanei, care să ofere garanţii asupra:
– corectitudinii în gestionarea informaţiilor secrete de stat;
– oportunităţii accesului neînsoţit în compartimente, obiective, zone şi locuri de securitate în care se află informaţii secrete de stat;
– respectării reglementarilor privind protecţia informaţiilor secrete de stat din domeniul său de activitate.
Printre motivele pentru care se poate respinge acordarea accesului la informații secrete se numără ascunderea sau interpretarea eronată a informațiilor relevante în planul securității naționale, antecedentele penale și sancțiunile contravenționale, dificultățile financiare sau discrepanța dintre nivelul de trai și veniturile declarate, consumul excesiv sau dependența de substanțe, demonstrații de lipsă de loialitate sau indiscreție, eventuale presiuni la care poate fi persoana supusă din partea membrilor familiei, dar și boli fizice sau psihice.
Pentru acordarea accesului se are în vedere și comportamentul persoanei, dar și felul în care aceasta a tratat până acum informațiile confidențiale la care a avut acces.