Suntem pe primul loc în Europa la vaccinări fictive. Peste 1.300 de persoane cercetate
Peste 1.300 de persoane sunt cercetate și peste 500 de dosare penale au fost deschise pentru „vaccinarea la chiuvetă”, a anunțat duminică seara ministrul de interne, Lucian Bode, la B1 TV. Potrivit ministrului. România este pe primul loc în Europa la „vaccinarea la chiuvetă”, în timp ce datele arată că suntem pe penulitmul loc la vaccinare.
România ocupă prima poziție în Europa la vaccinare fictivă și există în țara noastră peste 1.300 de persoane cercetate și peste 500 de dosare penale pentru această infracțiune, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, duminică seară, pe B1 TV, în cadrul emisiunii „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
„Uitați-vă la ce se întâmplă cu această categorie de infracțiune, «vaccinarea la chiuvetă». Suntem pe locul 1 în Europa la această infracțiune. Avem peste 1.300 de persoane cercetate, peste 500 de dosare penale pe aceste vaccinări fictive”, a declarat Lucian Bode la postul B1.
De altfel, România are și una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE. De la debutul campaniei naționale, în țara noastră au primit măcar o doză de ser aproape 7,9 milioane de persoane. Numărul vaccinaților cu așa-numita doză booster a trecut de 1,89 milioane, arată datele transmise duminică seară de autorități. În total au fost administrate mai bine de 15,6 milioane de doze.
Unul dintre cele mai de răsunet dosare este cel de la vama Petea. Aici, autoritățile estimează că până la 60% din vaccinările care au fost efectuate în centrul deschis la graniță ar putea fi fictive.
După ce au fost plasați inițial în arest, principalii patru inculpați din dosar, două asistente medicale și doi registratori, au fost eliberați sub control judiciar. Și femeia de seriviciu care se afla în arest la domiciliu a primit control judiciar.
Procurorii DNA Oradea spun că persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin plăteau sume cuprinse între 250 și 300 de euro. În schimbul banilor, datelor doritorilor erau încărcate în Registrul Electronic Național de Vaccinare și era emisă adeverința de vaccinare.