Sume uriașe și aur asupra unor ucraineni ajunși în județul Satu Mare și ieșiți prin PTF Petea
Cea mai mare sursă declarată – la intrare în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu – de către un refugiat ucrainean a fost de 2,5 milioane de euro. Fiind fugit din calea războiului, acesta a putut intra în țara noastră cu acea sumă asupra sa, potrivit informațiilor PresaSM.
Gurile rele spun că persoana respectivă ar fi dat o ”tradiție” cu vreo trei zerouri polițiștilor de frontieră din Ucraina pentru a fi lăsat să treacă fără probleme spre România. După câte ore, persoana respectivă a ieșit din România spre Ungaria prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Petea.
O altă persoană din Ucraina a avut asupra sa 1,5 milioane de euro, iar alta circa 600.000 de euro. Un alt ucrainean avea vreo patru kilograme de aur, având același traseu. Cei drept, aceștia au fost micile excepții, majoritatea ucrainenilor fiind oameni simpli.
Pe de altă parte, pentru două formulare care trebuie completate, românii care duc ajutoare în Ucraina trebuie să treacă un test al nervilor, de neînțeles, în condițiile în care tot ce vor să facă e să ajute populația civilă. Neexistând niciun alt motiv ascuns. În schimb, sursele PresaSM susțin că vameșii ucraineni sunt în general deschiși și foarte operativi.
”Polițiștii de frontieră ucraineni ne-au ținut de fiecare dată câte două ore și sunt neprietenoși, în condițiile în care le ducem ajutoare. Vameșii erau ok în general, dar polițiștii execrabili”, a declarat un martor, sub protecția anonimatului.
Vorbim despre aceiași polițiști de frontieră suspectați că au luat șpagă de mii de euro pentru a le permite unor cetățeni ucraineni să fugă din calea războiului. Inclusiv unor mame cu copii care nu ar fi avut actele necesare.
În cazul bărbaților, șpaga solicitată de către polițiștii ucraineni bărbaților din Ucraina ar fi ajuns și la 10.000 de euro. Motiv pentru care 30 de bărbați au preferat să treacă granița ilegal spre județul Satu Mare. Concret, două persoane prin zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Negrești-Oaș, iar 28 prin cea a Sectorului Poliției de Frontieră Tarna Mare.
Situația este total diferită în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației. Acolo, spun voluntarii din Satu Mare, nu le-au fost solicitate nici măcar actele.