STUDIU. Topul motivelor pentru care românii nu se vaccinează împotriva COVID-19
Un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie arată că cea mai mare parte a românilor nu s-au vaccinat pentru că nu au încredere în vaccinuri. În plus, o mare parte din cetățenii care nu s-au inoculat consideră că nici nu au nevoie de vaccin. Potrivit IRES, studiul a fost realizat pentru a vedea și care sunt factorii de tip barieră pe care românii îi resimt cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.
IRES a publicat astăzi rezultatele unui studiu realizat cu privire la motivele pentru care românii nu s-au vaccinat împotriva COVID-19. Potrivit IRES, cercetarea sociologică a fost realizată pentru a putea răspunde la câteva întrebări esențiale în ceea ce privește campania de vaccinare.
Astfel, sociologii au vrut să afle care sunt factorii de tip barieră pe care românii îi resimt cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, câți dintre cei nevaccinați până în momentul studiului ar putea fi convinși să se vaccineze, cine și ce i-ar putea convinge să se vaccineze și în cine au românii încredere atunci când ne referim la informațiile legate de pandemia de COVID-19.
Rezultatele prezentate arată că cea mai mare parte a românilor nevaccinați, fie că vorbim de tineri sau de părinții acestora, nu s-a vaccinat pentru că nu are încredere în vaccin. 28% din persoanele chestionate care nu s-au vaccinat au precizat că motivul din spatele refuzului este legat de neîncrederea în vaccin.
Al doilea cel mai frecvent motiv este legat de faptul că mulți dintre cetățeni consideră că nu au nevoie de vaccin.
Frica față de efectele adverse ale vaccinului, chiar frica că ar putea muri în urma inoculării, este pe locul trei în topul motivelor pentru care românii nu s-au vaccinat.
Pentru 9% dintre români, vaccinarea nu are niciun sens din moment ce nu cred în existența virusului și consideră că pandemia este o conspirație.
Alți cetățeni au precizat că nu s-au vaccinat pentru că deja au trecut prin boală, pentru că nu au suficiente informații despre vaccin sau pentru că așteaptă să vadă ce efecte adverse produce inocularea.
Eşantionul general folosit la studiu a fost 1.704 respondenţi care au peste 18 ani.
În prezent, rata de vaccinare în România este de 33%. Peste 6.5 milioane de români s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză. 11% din județe au o rată de acoperire vaccinală între 40 și 50%, iar 65% din județe au rata între 30 și 40%. Cea mai mică este de aproximativ 24%, se înregistrează în judeţul Suceava.
Trebui adăugat și faptul că tot calvarul este făcut de politicieni și nu de specialiști care impun obligativitatea vaccinului chiar și persoanelor pentru care aste contraindicat vaccinarea. Dovada este chiar interzicerea accesului in institutiile publice a nevaccinatilor și pierderea locurilor de muncă. Este clar că nu contează omul ci vaccinul.
View Comment