STUDIU. Locuitorii municipiului Satu Mare pierd sute de euro din cauza poluării
Peste 700 de euro pierde anual fiecare locuitor al municipiului Satu Mare din cauza poluării, arată un studiu realizat de compania europeană de cercetare CE Delft. Datele publicate de Observatorul Român de Sănătate arată că Satu Mare se află pe locul 16 din 21 atunci când vorbim de costurile sociale legate de problemele de sănătate cauzate de poluarea aerului.
Costurile sociale provocate de poluarea aerului sunt tot mai mari, iar la nivelul județului nostru, fiecare cetățean pierde 3. 591 lei, echivalentul a 737 de euro anunal din ca urmare a poluării.
Un studiu realizat de compania europeană de cercetare CE Delft a calculat impactul poluării aerului asupra costurilor pentru sănătate în 432 de orașe europene, printre ele și 21 din România.
Rezultatele au arătat că București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2 (substanță clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizația Mondială a Sănătății). Din cazua poluării, anual, fiecare român pierde peste 1.800 de euro, arată studiul.
Poluarea aerului ne costă mai mult decât banii de la buget
La nivelul municipiului Satu Mare, pierderile provocate de efectele pe care poluarea le are asupra sănătății locuitorilor se ridică la 89 de milioane de euro, adică echivalentul, la cursul zilei, a peste 433 de milioane de lei, dublu față de bugetul pe care municipiul Satu Mare l-a avut anul trecut.
Din cele 21 de orașe din România cuprinse în studiu, Satu Mare se află pe locul 16 în clasamentul privind costurile de sănătate ale poluării. Oradea și Baia Mare înregistrează pierderi mai mari. Bistrița are costuri mai reduse, iar municipiul Zalău nu a fost inclus în studiu.
Datele, valabile pentru 2018, arată că cele mai ridicate valori au fost cele de dioxid de azot, 20.94 μg/m3/an.
Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.
Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.
Potrivit legii, valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este la 40 μg/m3 NO2.