Studenţi din peste 20 de ţări la Facultatea de Medicină a Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş”
Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost înființată în urmă cu aproape trei decenii, prima promoție de studenți mediciniști începând studiile în anul 1992. În prezent, facultatea a ajuns un reper în domeniul educației medicale la nivel local și regional, fiind acreditată şi recunoscută atât în țară cât și peste hotare. Facultatea de Medicină se mândreşte cu faptul că deține toate cele trei cicluri educaționale: Ciclul I – licență, Ciclul II – masterat, Ciclul III – doctorat, precum și pregătirea în Rezidențiat, fiind prima facultate privată în domeniul sănătate care are dreptul de a pregăti medici rezidenți.
Trendul ascendent pe care l-a urmat Facultatea de Medicină în cei aproape 30 de ani de la înființare se datorează unui management adecvat impus de regretatul rector fondator prof. univ. dr. Aurel Ardelean și continuat de actualul rector UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.
Programe de studiu
Licență – Medicină, Medicină în limba engleză, Medicină în limba franceză, cu o durată de pregătire de 6 ani, ciclul I și II; Balneofiziokinetoterapie și recuperare, cu o durată de pregătire de 3 ani, ciclul I; Biologie, cu o durată de pregătire de 3 ani, ciclul I; Asistență Medicală Generală, care se desfășoară pe o perioadă de 4 ani. Cel din urmă program este accesibil din acest an universitar, conducerea universității făcând demersurile necesare autorizării datorită solicitărilor pe care le-a primit de-a lungul anilor, dar și a penuriei de cadre medicale care să răspundă cerințelor tot mai ridicate din domeniul sănătate.
Masterat – Analize de laborator utilizate în domeniul biomedical (unul din puținele masterate recunoscute la nivel național de ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România); Masteratul Medicină socială și management sanitar; Masteratul de cercetare în științe biomedicale, în limba engleză.
Absolvenții care sunt pasionați de activitatea de cercetare științifică, pot opta să își continue studiile în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, urmând cursurile Școlilor doctorale de Medicină sau Biologie. În schimb, absolvenții care doresc să urmeze o carieră profesională în domeniu, după promovarea examenului național de rezidențiat, pot alege să profeseze ca medici rezidenți în secțiile clinice arădene ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Aşadar, oportunități multiple pentru absolvenţii Facultății de Medicină, unde învaţă studenți din peste 20 de țări, care anual se integrează cu succes pe piața muncii, atât în Europa cât și în țările extraeuropene. În plus, în contextul epidemiologic actual, Facultatea de Medicină s-a adaptat rapid asigurând dezvoltarea logistică necesară desfășurării activităților didactice, care s-au realizat într-un sistem hibrid, combinând activitățile teoretice on-line cu cele practice on-site, inclusiv în secțiile clinice arădene.
„Preocuparea noastră de bază este să fim în permanență în contact cu cerințele stakeholderi-lor interni și externi, aspect realizat prin reforma curriculară, înfăptuită pe parcursul ultimilor ani, prin care am răspuns necesităţilor curente ale educaţiei medicale. Curricula este actualizată la standardele actuale ale învățământului biomedical european, procesul didactic fiind axat pe un sistem de predare centrat pe student. Îndrumăm studenții astfel încât să asigurăm continuitatea procesului „elevul de azi – studentul de mâine”, „studentul de azi – profesorul de mâine”, deziderat preluat din planul managerial al doamnei rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, având la bază conceptul de INTEGRITATE. EFICIENŢĂ. CALITATE” – spune conf. univ. dr. Casiana Boru, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UVVG.