Ștrandul Tășnad se deschide ASTĂZI, cu super condiții, prețuri decente și multă distracție
Ștrandul din Tășnad își deschide porțile vineri, 28 aprilie, pentru noul sezon estival, chiar înaintea minivacanței de 1 mai. Prețurile de acces sunt următoarele: taxa de intrare pentru adulți – 30 lei/persoană, taxa de intrare pentru copii/elevi/studenți – 15 lei/persoană, iar după ora 16.00 scad la 20 de lei/adult și 10 lei/copil. Taxa pentru intrarea la saună (durata 30 minute) este de 15 lei/persoană.
Vestea bună este că pentru cele peste 400 de locuri de parcare și cam tot atâtea șezlonguri nu se plătește nimic.
Orașul Tășnad a devenit stațiune turistică de interes național, iar o decizie a Guvernului României la sfârșitul anului trecut, după ce în 2000 a primit aprobarea pentru stațiune turistică de interes local. În argumentarea lor, specialiștii de la ministerul Turismul spun că au făcut inclusiv vizite în teren, iar propunerea pentru modificarea statului a venit în urma analizelor făcute, conform informațiilor PresaSM.
Printre obiectivele de vizitat se numără o serie de cinci monumente de clasa B: Biserica de lemn „Sf. Grigore Decapolitul”, amplasată în satul Sărăuad, construită în anul 1777, Biserica reformată, din oraşul Tăşnad, a fost construită în 1476, pe timpul regelui Matei Corvin, în stil arhitectural gotic târziu, Castelul Cserey – Ficher, a fost construit în anul 1771, în stil baroc, ca reşedinţă nobiliară, iar în prezent găzduieşte Muzeul Orăşenesc Tăşnad, cu colecţii de arheologie – istorie şi etnografie, ce prezintă elemente specifice culturii materiale şi spirituale locale.
Iar turiștii care ajung la Tășnad pot vizita și aşezarea “Zolta” – un sit arheologic datat din perioada neolitică, descoperit pe teritoriul satului aparţinător, Blaja și aşezarea „La Sere”, datată tot din neolitic, reprezentând Cultura Starcevo-Criş (tăbliţe de lut, cu formă patrulateră, incizate cu diverse simboluri, pandantive, material ceramic, chirpic diseminat etc), descoperită pe terasa vechiului curs al pârâului Cehal, în anul 1987.
„În localitatea Tășnad se pot practica: turismul balnear, turismul cultural, agroturismul, cicloturismul (există piste pentru biciclete), dar și turismul de vânătoare și pescuit sportiv, iar accesul în oraşul Tăşnad se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană”, argumentează specialiștii ministerului Turismului.
Tășnadul mizează pe stațiunile balneare
Dar cel mai mare atu al Tășnadului rămâne apa termală, iar faptul că zona a început să se dezvolte deja pe acest segment turistic.
„Datorită concentrării foarte mari de factori naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat etc), zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 1300 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 3 stele (din care cca 40% sunt de 3 stele), în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare fiind înregistrați cca 300.000 de turiști”, se mai arată în raport.
În prezent stațiunea turistică de interes local dispune de trei baze de tratament autorizate, amenajate pentru hidroterapie, electroterapie, kinetoterapie, masoterapie, termoterapie, două ștranduri pentru agrement cu apă termominerală, din care unul are amenajate patru bazine exterioare, un Parc balnear, două terenuri de fotbal și de volei, un teren multifuncțional pe suprafață sintetică, pe care se organizează întreceri sportive și un teren sintetic pentru laptenis.
Iar o serie de evenimente promovate de autoritățile locale au contribuit și ele la decizia de a plasa Tășnadul pe lista celor de la minister.
„Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Festivalul Interegional de muzică ușoară și folclor “Simbol”, luna mai; Festivalul Interjudețean de folclor “Dragu-mi-i cântu și jocu”, luna iunie; Festivalul Gastronomic, luna august; “Șezătoare – o seară folclorică”, luna august; Ziua orașului Tășnad; Festivalul Pălincii, precum și alte spectacole care se organizează în Casa de Cultură, ce are o capacitate de 300 de locuri”, mai spun specialiștii ministerului Turismului.
Stațiunea turistică de interes local Tășnad îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes naţional şi întruneşte un punctaj de 280 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 135 de puncte necesare, pentru atestarea ca stațiune turistică de interes național, se arată în documentul citat.