Elevii vor putea folosi mobilele la orele de curs și nu pot fi certați în fața colegilor. Ce drepturi și obligații vor avea școlarii
Statutul Elevului 2016 – 2017
Statutul Elevului a fost aprobat de Ministerul Educației. Noul document vine să sublinieze foarte clar care sunt drepturile dar și obligațiile elevilor în noul an școlar 2016-2017.O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea şcolară.
„Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea şcolară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor şi să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viaţa şcolii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi”, declară despre Statutul Elevului ministrul Mircea Dumitru.
Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaţionale, drepturi de asociere şi exprimare, drepturi sociale, recompense şi alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.
Drepturile elevilor, de la telefoane mobile la interzicerea mustrărilor în fața colegilor
Purtarea unei uniforme va fi la alegerea unităților de învățământ, textul precizând că în materie vestimentară, elevii trebuie să se supună regulamentului insitiuției. În schimb, statutul precizează că ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului elevilor în perimetrul școlii. Noul statut este mai permisiv și în ceea ce privește folosirea telefoanelor mobile. Cu acordul cadrelor didactice, ele vor putea fi utilizate în timpul cursurilor, cu scop educativ sau pentru urgențe, spune noul statut.
Noul statut precizează foarte clar faptul că elevii, părinții și tutorii au dreptul de a contesta, în termen de cinci zile, nota dată de către profesor. Dacă argumentele cadrului didactic nu sunt satisfăcătoare, contestația se poate face în scris și la conducerea școlii. Profesorii vor fi obligați să corecteze lucrările scrise de elevi în maximum 15 zile de la testare, mai arată documentului. Elevii au dreptul și de a forma organizații, structurii sau grupuri pentru promovarea propriilor interese și vor trebui consultați pentru a-și exprima opțiunea pentru disciplinele din curriculumul aflat la decizia școlii. Elevii au dreptul la gratuități și burse iar cadrele didactice și școlile sunt obligate să respecte drepturile de autor ale elevilor.
Elevii au dreptul și la un învățământ diferențiat, în funcție de aptitudini iar cei care sunt dotați, pot promova în doi ani de studii într-un singur an școlar. Elevii cu probleme medicale au dreptul la școlarizare la domiciliu sau în unitățile medicale în care sunt tratați.
Sancționarea elevilor cu mustrare în fața colectivului este explicit interzisă de noul Statut al Elevului. Elevii nu pot fi supuși nici sancționărilor colective, arată documentul.
Note scăzute la purtare, exmatriculări și mustrări, pentru cei care încalcă regulile
Pentru abaterile disciplinare, elevii se vor alege cu note scăzute la purtare sau chiar vor fi exmatriculați. Noul statut prevede foarte clar care sunt pașii de urmat pentru sancționarea elevilor. Școlarii pot fi sancționați cu observații individuale, mustrări scrise, retragerea temporară a burselor, inclusiv a celor sociale, retragerea definitivă a burselor, mutarea disciplinară într-o altă clasă sau la o altă unitate de învățământ, preavizul de exmatriculare și exmatricularea, dacă faptele comise au fost grave. Orice sancțiune luată de unitățile de învățământ trebuie comunicată atât elevilor cât și părinților.
În ceea ce privește absențele școlare, la fiecare 10 absenţe nemotivate, nota la purtare va fi scăzută cu un punct, iar la 40 de absenţe nemotivate, elevul va primi un preaviz de exmatriculare. În cazul liceenilor, la acumularea a cel puţin 40 de absenţe nemotivate, unitatea de învăţământ poate decide exmatricularea definitivă, iar elevii nu se vor mai putea reînmatricula decât în anul şcolar următor, la un alt liceu.
Elevii trebuie să aibă un comportament decent, să nu aducă prejudicii de imagine colegilor sau profesorilor, să aibă un limbaj decent și să dea dovadă de toleranță.
Școlarii nu pot face propagandă politică în unitățile de învățământ, nu pot face prozeletism religios și nici nu pot introduce în școală materiale cu caracter violent sau care incită la rasism, ură sau violență.
Statutul Elevului poate fi consultat AICI.