Statul a ratat proiectul spitalului de recuperare de la Tășnad. Au pierdut finanțarea
Despre proiectul spitalului de recuperare de la Tășnad – proiect al Spitalului Militar din Oradea – s-a vorbit ca despre o certitudine în ultimii ani. Problema este că statul român și-a dovedit incapacitatea de a demara proiecte de acest gen. Mai exact, instituțiile s-au pierdut în birocrație. Pe cale de consecință, s-au pierdut și finanțările. Așa că am rămas, din nou, cu o simplă promisiune.
Proiectul care sună bine pe hârtie
La Tășnad urma să se facă un spital de recuperare, în locul fostei unități militare a Inspectoratului Județean de Jandarmi. Proiectul aparține Spitalului Militar “Avram Iancu” din Oradea. Este vorba despre 10 hectare și 35 de clădiri care în prezent aparțin Jandarmeriei.
Terenul și imobilele care în prezent aparțin Jandarmeriei sătmărene se află la un pas distanță de ștrandul termal din Tășand. De unde și ideea unui spital de recuperare, care este vehiculată încă din 2016, când au avut loc și primele vizite în teren ale reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.
Fostele imobile ale Jandarmeriei au o capacitate de cazare de 600 de locuri, o bucătărie și sală de mese, săli pentru cursuri, un ambulatoriu, locuri pentru sport și piscină cu apă termală.
Proiectul, blocat în hățișul birocratic
Șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, Ovidiu Popa, (un militar extrem de deschis și bine-intenționat, n.red.) a explicat cum proiectul este acum pierdut prin hățișul birocratic. Mai exact, se așteaptă noi și noi hotărâri de Guvern pentru a trece clădirile din administrarea Jandarmeriei în cea a Spitalului Militar.
”Există o Hotărâre de Guvern, nr. 671, prin care imobilul este transferat spre Spitalul Militar, dar din cauza unor probleme de cadastru ne-am oprit din procedură. Am rezolvat problemele de cadastru, am trimis toate documentele către Minister, la Direcția Generală Logistică și Juridică. Dânșii lucrează la un proiect de hotărâre de hotărâre de Guvern prin care să modifice hotărârea inițială, după care se va face procedura de predare-primire către spital”, a explicat colonelul Ovidiu Popa, citat de PresaSM.
Finanțarea a fost pierdută
Colonelul Ovidiu Popa mai susține că, potrivit informațiilor sale, s-a pierdut prima finanțare pentru acest proiect, dar cei de la Spitalul Militar “Avram Iancu” din Oradea încearcă să găsească o altă sursă de finanțare.
”Cei de la Spitalul Militar, la ultima discuție pe care am avut-o cu dânșii, spuneau că o să caute soluțiile de finanțare, fiindcă au avut o finanțare dar au pierdut-o. Acum încearcă să găsească alte soluții de finanțare”, a mai spus șeful Jandarmeriei sătmărene.
O altă problemă: prea puțină apă termală
O altă problemă în calea acestui proiect este resursa de apă termală. În acest moment, apa termală este extrasă de către o firmă privată, dar debitul este mult prea mic chiar și pentru stațiunea balneară din Tășnad. Ce să mai vorbim despre alimentarea unui spital de tratament?!
Primăria Orașului Tășnad a depus – de câteva luni – la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) întreaga documentație pentru obținerea licenței necesare forării unui nou puț, care să asigure necesarul de apă termală pentru Stațiunea Balneo-Climaterică Tășnad. Puțul ar urma să fie forat la circa doi kilometri de cel actual.
Rămâne de văzut dacă demersul va avea sorți de izbândă.