Statuia Eroului Necunoscut a dispărut din centrul municipiului Satu Mare în anii tulburi din cel de-al Doilea Război Mondial. În anul Centenarului, Asociația Civică Tempora a făcut demersuri pentru reamplasarea monumentului. Toate lucrările sunt în grafic, susțin inițiatorii acestui demers.
Iar statuia va fi reamplasată în Piața Libertății, existând deja documentația necesară. Statuia va fi flancată de două tunuri, care au fost aduse deja în municipiul Satu Mare. Pentru cei care vor să doneze sume de bani în vederea finalizării proiectului, Asociația Civică Tempora a deschis un cont pentru donații.
”Dragi sătmăreni vă reamintim că Asociația Civică Tempora a deschis la Banca Transilvania contul RO34BTRLRONCRT00F8409802, unde cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză. (…) Totodată au fost începute demersurile de obținere a documentelor de autorizare, în data de 27.03.2018, Primăria Satu Mare a eliberat Certificatul de Urbanism nr. 354, urmând să se depună actele pentru autorizarea construcției”, este anunțul făcut de reprezentanții Asociației.
În Satu Mare Monumentul Eroului Necunoscut a fost inaugurat la data de 1 Decembrie 1922, fiind amplasat în Piața Victoriei sau Carol I din unele descrieri (azi Piața Libertății).
Monumentul care era flancat de două tunuri, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica. Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele „Mărăşeşti” (deasupra) şi „Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv 1919. Pe partea laterală a soclului, au fost gravate versurile din poezia „Mircea şi solii” (Dimitrie Bolintineanu): ”Viitor de aur țara noastră are, Şi prevăz prin secoli a ei înălţare”.
Ansamblul statuar a fost ridicat grație contribuției financiare voluntare a cetățenilor județului care, prin donațiile lor, și-au exprimat astfel recunoștința față de cei care și-au jertfit viața pe altarul libertății naționale, fiind primul monument de pe noua graniță de vest a României.
Întrucât în anii tulburi ai celui de-al Doilea Război Mondial, Eroul Necunoscut a dispărut, principalele organizații civice din județ au inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru ca, în anul Centenarului Marii Uniri, Monumentul Eroului Necunoscut să se reîntoarcă pe amplasamentul lui originar, într-un obligatoriu gest de reparație istorică.
AȘA SĂ FIE! EROII TREBUIE ÎNTOTDEAUNA CINSTIȚI, CU ATÂT MAI MULT ÎNTR-O SOCIETATE CIVILIZATĂ.
View Comment