SRI și-a făcut treaba în cazul pestei porcine. Prefectura, arătată cu degetul
SRI a transmis averizări legate de pesta porcină, care țin de siguranța națională, încă din 2016. Prefecții din Guvernul Cioloș nu au comunicat celor aflați, acum, în funcție, documentele care anunțau pericolul care îl reprezintă virusul letal care a condus la uciderea a sute de mii de porci.
Pe surse se împarte vinovăția
Este încă o confirmare a faptului că autoritățile nu au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii. Oficiali guvernamentali și din rândul administrației publice au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că toți factorii responsabili din Guvern și conducerile județene au primit informări de la SRI.
Riscul unei epidemii de pestă porcină africană, care ține de siguranța națională, a intrat în atenția Serviciului Român de Informații (SRI) care a atenționat autoritățile să ia măsuri împotriva virusului letal, încă din anul 2016. Informația a fost confirmată, pentru „Evenimentul zilei”, de responsabili din instituții guvernamentale, dar și din administrația publică locală.
La ce bun să fi informat?!
Concret, SRI a transmis informări către toți factorii responsabili, începând cu Guvernul României, ministerele abilitate să ia măsuri, prefecților, președinților de consilii județene, în general celor responsabili cu punerea în practică a planului de intervenție pentru pesta porcină africană, constituit pe baza Directivei 2002/60/ CE a Comisiei Europene.
Conform ultimelor date transmise de ANSVSA, virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare. Județele afectate sunt: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.
Un virus devastator
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct sau indirect între animale, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea congelată.
SURSA: evz.ro