Spitalul TBC, în pericol de evacuare! Al doilea spital care riscă să ajungă în stradă în urma retrocedărilor
După retrocedarea fostului sediu al Secției de psihiatrie a Spitalului Județean Satu Mare către Episcopia Romano-Catolică și, implicit, evacuarea unității spitalicești, acum avenit rândul Spitalului TBC din municipiul Satu Mare. Decizia stă la mâna judecătorilor din Cluj, iar cererea a fost depusă de către Fundația Caritatea, un ONG care îşi are sediul în Bucureşti şi care are legături strânse cu comunitatea evreiască din România.
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a comandat o expertiză privind evaluarea imobilului în care îşi are sediul Spitalul TBC, rezultând o valoare de 1.500.000 euro. În urma unei contraexpertize solicitate de către managerul spitalului TBC, dr. Ioan Sergiu, a reieșit o valoare mult mai mică a imobilului, adică 950.000 euro.
Fundaţia Caritatea, un ONG care îşi are sediul în Bucureşti şi care are legături strânse cu comunitatea evreiască din România deţine mai multe imobile şi terenuri în toată ţara, proprietăţi revendicate în baza unor decizii de retrocedare în numele comunităţii evreieşti. Fundația încearcă să pună mâna pe mai multe proprietăți din România, între care se numără și clădirea Spitalului TBC din Satu Mare. Demers început încă din 2005.
Fundaţia Caritatea încearcă să pună mâna aceste proprietăţi, motivând că au fost preluate abuziv de către statul român. Fundaţia Caritatea a fost înfiinţată prin Decizia civilă 60/A/1998 a Curţii de Apel Bucureşti, fiind înregistrată în Registrul Special a Tribunalului Bucureşti. Scopul fundaţiei îl constituie dobândirea în proprietate precum şi revendicarea şi deţinerea, protejarea, administrarea şi valorificarea bunurilor imobiliare evreieşti care vor fi restituite de către autorităţile publice competente române Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.