Spitalele din Satu Mare, amendate pentru că ”li se rupe” de drepturile pacienților
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare a dat amenzi pe bandă rulantă spitalelor din județul Satu Mare. Și asta pentru că pacienții nu au fost informați că pot să ceară restituirea banilor pentru medicamentele sau materiale sanitare pe care medicii curanți din spitale îi pun să și le cumpere.
Drepturile pacienților, un moft al medicilor
Toți pacienții internați în spitale trebuie să știe că de fiecare dată când sunt puși să își cumpere medicamentele au dreptul să își recupereze banii cheltuiți pentru aceste produse sau servicii. Nu s-ar spune că pacienții știu, dacă ne luăm după numărul destul de mare de internați care își cumpără medicamente și numărul redus de pacienți care au solicitat decontarea lor.
Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, Georgeta Pop, a precizat pentru PresaSM că în urma sesizărilor depuse de pacienți s-au efectuat controale în spitale, fiind aplicate amenzi în valoare de 52.000 de lei.
”Adevărații vinovați, unii angajați de la administrativ”
Fostul manager al Spitalului Județean Satu Mare, Marcela Papici, spune că vinovații ar fi unii angajați de la ”Administrativ”. Adică, cei de la birouri.
”Nu medicii sunt responsabili pentru această situație. Pe secții, pacienții sunt informați că au dreptul la decontarea cheltuielilor (de exemplu proteze, stenturi etc) doar că lucrurile se blochează la partea administrativă. Spitalul a fost amendat pentru că nu s-au rambursat banii celor care au solicitat acest lucru. Solicitarea pacienților dovedește că ei sunt informati de pe secții. Problema e pe parte administrativă. La birouri”, a opinat Marcela Papici.
Legea este bună, cu aplicarea e problema
Potrivit Legii 157/2008, bolnavii pot primi înapoi banii pe care i-au cheltuit în spitale, în perioada internării. Trist este că majoritatea pacienților care cumpără medicamente în timpul spitalizării nu sunt informați de către medicii curanți că acestea se pot și deconta.
Mai mult, legea prevede că spitalele care le cer bolnavilor să-și cumpere medicamente sau materiale sanitare pe durata internării să fie sancționate cu 1 la sută din valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ba se poate merge până la rezilierea acestuia.
Mulți dintre angajații spitalelor sătmărene sunt celebrii pentru modul ordinar în care relaționează cu pacienții. Și după majorarea salariilor comportamentul nu s-a schimbat,lipsa de bun simț și respect este cartea de vizită a angajaților. Nu a tuturor, există și profesioniști, dar fffoarte puțini.
View CommentAr putea umbla în papuci de mătase pe lângă pacienți după ce salarii au !
View CommentTot așa și casei de asigurări de sănătate i se rupe. Din cauza acestei instituții pacienții trebuie sa-și cumpere medicamentele în spital și trebuie să plătească consultațiile deși sunt gratuite. Atunci cum rămîne?
View CommentRămâne că sunt încălcate drepturile pacienților!
View Comment