„Spărtura” din digul Someșului nu reprezintă o problemă, subliniază Prefectul. Ochii autorităților, ațintiți spre Crasna
Spărtura din digul Someșului din centrul municipiului Satu Mare nu reprezintă niciun pericol, chiar dacă cotele râurilor au crescut, precizează Prefectului județului Satu Mare, care spune că se află în permanent contact cu cei de la Apele Române. Debitele pe Someș sunt în scădere, au precizat în această dimineață cei de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, dar probleme ar putea fi înregistrate în continuare pe Crasna, acolo unde apa se menține la cotele de atenție.
Discuțiile în spațiul public au reapărut după ce debitele apelor au crescut ca urmare a precipitațiilor și propagării viiturilor, împreună cu topirea stratului de zăpadă din cauza temperaturilor neobișnuite pentru luna decembrie. Cele mai multe comentarii au fost cu privire la „spărtura” din dig, în zona municipiului Satu Mare, breșă făcută odată cu construcția podului pietonal peste Someș.
Prefectului județului Satu Mare, Radu Roca, a dorit, din nou, să îi liniștească pe sătmăreni. Cotele Someșului rămân mult sub cele de pericol (cota 900 cm – cea necesară pentru ca apele să ajungă efectiv la dig). În plus, spune Roca, atunci când s-a făcut breșa a fost luat în calcul și cel mai „negru scenariu”, astfel încât firma e pregătită să refacă digul în patru ore.
„Legat de râul Someș și de spărtura din dig , conform specialiștilor de la Apele Române , vreau să-i asigurăm pe sătmăreni că nu au de ce să-și facă probleme. Trebuie o cotă de 900 a râului Someș pentru ca apele să ajungă la dig….Iar în cel mai negru scenariu firma constructoare are capacitatea de a umple digul îăn doar 3-4 ore…”, a precizat prefectul Radu Roca.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a precizat că avem de-a face cu debite în scădere, în ultimele 24 de ore, pe Tur, Someș, Crasna, dar tocmai Crasna reprezintă încă o problemă și asta pentru co cotele se mențin peste cele de atenție
„Chiar azi vom avea o ședință cu factorii implicați pentru că problemele , mai ales pe Crasna nu au trecut. […] Urmează să monitorizăm situația din teren de pe cursul Crasnei și rămânem în contact permanent cu instituțiile abilitate,” a spus prefectul Radu Roca cu privire la situația de pe râul Crasna.
Potrivit INHGA, din cauza propagării viiturilor formate anterior se vor situa peste cotele de atenție râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula (270+25) – jud. SM, Crasna – Domăneşti (400+60)-jud. SM şi Crasna – Berveni (490+10)-jud. SM (sectoare îndiguite).