Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare
Comercianții care vând mâncare la Zilele Maghiare Partium – organizate în municipiul Satu Mare – susțin că organizatorii le-au INTERZIS să vândă mititei. Întrebați de ce li s-a interzis acest lucru, comercianții au spus sec: ”Pentru că este mâncare românească”
”Am 200 de mici acasă, în congelator, și am vrut să îi vindem. Ni s-a spus să nu îi vindem pentru că la acest festival nu se vinde mâncare românească. Nu ne lasă să vindem nici săptămâna viitoare, la manifestările din Grădina Romei. Oamenii sunt supărați, mulți au cerut mici și a trebuit să le spunem că nu avem voie să îi vindem”, s-a plâns patroana unei firme care vinde astfel de produse.
Redacția PresaSM.ro a încercat să îl contacteze telefonic pe organizatorul principal al evenimentului, Stier Peter, dar acesta nu a răspuns în primă fază. Pentru a fi și mai expliciți, i s-a transmis și un mesaj pe numărul de telefon mobil.
Ulterior, acesta a revenit cu un telefon și a oferit o explicație. Mai exact, că mititeii au fost interziși încă de la prima ediție a festivalului, tocmai pentru a se promova mâncarea tradițională maghiară și șvăbească. Întrebat dacă rețeta cartofilor pai este o tradițională maghiară sau șvăbească, Stier Peter a spus că NU. Dar cartofii pai se VÂND!
”Noi, ca organizatori, avem dreptul să interzicem sau să impunem ceva comercianților. Nu că nu ar fi într-un fel adevărat că am cerut acest lucru. Dar încă de la prima ediție s-a hotărât ca micii să nu se vândă, ci să se promoveze obiceiurile culinare maghiare și șvăbești”, a spus Stier Peter.
Organizator principal al evenimentului este Fundația Identitas.
Organizații partenere coorganizatoare sunt și Filarmonica Dinu Lipatti, Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeul Județean Satu Mare, instituții finanțate din fonduri publice, subordonate Consiliului Județean.
Ce sunt MITITEII: Potrivit wikipedia.org, legenda spune că mititeii au fost inventați în secolul 19-lea într-o seară la hanul La Iordachi din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără învelișuri. Dovedit, ei au fost mai întâi oferiți, în 1902, la restaurantul bucureștean Caru(l) cu bere, conținând numai carne de vită. La acea vreme a fost determinat, că un kilogram de carne tocată trebuie să conțină cel puțin trei grame de bicarbonat de sodiu.
Prepararea micilor a fost aproape interzisă de către Comisia Europeană din cauza bicarbonatului (E 500), pentru că nu a fost niciodată autorizat pentru a fi utilizat în preparatele de carne. În sfârșit, folosirea bicarbonatului de sodiu a fost permis în cazul mititeilor.
Eu nu am cumpårat mâncare de la firma respectivå. Am våzut vineri seara, cum aruncau ciupercile cumpåraţi în Kaufland din cutie direct în uleiul încins. NESPÅLAT!!!
View CommentPai ce sa ne mai miram ca angajatii din Kaufland Targu Secuiesc nu stiu o boaba de limba romana…rusine statului roman care permite asa ceva pe teritoriul lui.
View CommentMultumesc
din pacat ultimul ….om care are unpic de bani cumpara un cort, face doua gratare si merge si vinde mancare la festivale! Igiena=0, experienta=0, cand am vazut duminica mancaruri de pe gratar cum aratea…. e mai bine daca nu spun nimic
View CommentE clar că sa întîmplat o obrăznicie calificată! Cum îşi permit ungurii ăştia ca pe pămîntul lor în ziua lor să aibă pretenţii la chef, mîncare, dans şi muzică? Cum de au îndrăznit să şi facă de cap fără să consultă cu domnu Dan Tănase şi alţi domni? Că poate aş fi vrut dînşi să schimbă guliaşul cu mititei, ciardaşul cu horă şi muzica ungurească cu manele! Vedeţ dacă sînteţ domn cu ei vă umileşte cu mîncările lor barbare. Vă sfătuiesc că data vitoare să organizaţi ziua maghiarilor dumneavoastră fără maghiari ca să evitaţi acest supărări!
View Comment…ca ungurii din Romania incep sa vorbeasca de pamantul lor aici,nu-i a buna.Ca de multi ani maghiarizeaza folclorul romanesc din Ardeal si Curbura Carpatilor,fara ca noi sa reactionam,e de rau.Ca ei vor sa se separe din ce in ce mai mult de noi,viitorul va arata care parte va suferi.Ca svabii satmareni si-au pierdut identitatea,este treaba lor.Constat ca noi,romanii, suntem, mereu, gazde primitoare pentru toate neamurile care s-au stabilit pe-aici.Dar daca alte generatii nu vor mai fi atat de ingaduitoare? Nici n-ar fi rau ca (h)…unii sa aiba biletele de transport dus-intors!
View CommentDacă aș avea o firmă care vinde mici, cu ocazia Zilelor Partium aș da CADOU ungurilor câte o porție de mici!!! Dacă e ziua lor atunci le facem cadou mici, NU VINDEM !!! E interzis să vindem, nu e interzis să facem cadouri ungurilor!!! Căci după cu se chinuie organizatorii să demonstreze, în Partium au trăit și trăiesc numai unguri și șvabi, românii nu trăiesc în Partium, deci mâncărurile românilor trebuie interzise. Ridicol și prostesc!!!
View CommentAsta se intampla cand lasi oameni cu gandire superficiala sa organizeze un eveniment. Imi vine greu sa cred ca din cei 70000 maghiari asteptati tuturor le displac micii. Baliverne. Sincer, organizarorii nu reprezinta nici macar minoritatea maghiara prin astfel de judecati puerile. Ca exemplu, la manifestatiile romanesti nu am auzit sa se interzica kutosul . Oricum distinsii alesi actuali nu ne reprezinta ca oras sau judet. Ei cheltuie in mod sfidator bani publici pe evenimente de tot felul(zilele orasului, zilele partium-inca 6 zile). Rusinica(daca o aveti).
View Comment