SOS Stațiunea Tășnad! Probleme majore cu apa termală. Se caută o soluție urgentă
Peste 15.000 de turiști au optat să-și petreacă minivacanța de 1 Mai la Stațiunea Balneară Tășnad pentru a profita de beneficiile apei termale, însă debitul redus reprezintă în continuare o problemă pentru autoritățile locale. Alături de conducerea Primăriei Tășnad, deputatul PSD Octavian Petric este singurul oficial din județul Satu Mare care face în aceste zile demersuri concrete pentru ca orașul Tășnad să își recâștige dreptul de exploatare asupra apei geotermale, dar și pentru a rezolva cât mai rapid deficiența din cauza careia debitul puțului existent este în continuă scădere.
Discuții la ANRM pentru rezolvarea debitului apei
Sezonul estival s-a deschis sâmbătă la stațiunea Tășnad fără ca apa geotermală să ajungă sa umple toate bazinele și asta cu toate că, încă din vara anului trecut, deputatul Octavian Petric și primarul orașului, Csaba Grieb, au avut mai multe runde de discuții și întâlniri cu conducerea și specialiștii Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) pentru a găsi o rezolvare în privința debitului apei geotermale extrase din puțul existent.
ANRM a dispus un control la firma Transgex, cea care deține licența pentru exploatarea apelor termale din acest perimetru al orasului Tășnad, însă deocamdată problema nu s-a rezolvat.
În ultima discuție avută săptămâna trecută cu președintele ANRM Gigi Dragomir, deputatul Octavian Petric a insistat ca o echipă a instituției și una a Transgex să se deplaseze în teren pentru a găsi soluții urgente care să ducă la readucerea debitului apei termale la valorile inițiale pentru ca bazinele ștrandului din Tășnad să poată fi alimentate corespunzător. De altfel, primarul Csaba Grieb a participat săptămâna trecută la o întâlnire cu părțile implicate, la sediul ANRM din București, insistând că este necesară o intervenție tehnică urgentă pentru deblocarea zonei obturate a puțului, care va facilita îndepărtarea depunerilor de calcar care s-au acumulat în ultimii ani în zona cuprinsă între 7 m și 30 m adâncime.
Firma Transgex încearcă să amâne pe toamnă lucrarea, însă cei doi oficiali au insistat la ANRM pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil.
”Sper să reușim să aducem cât mai repede echipele în teren ca să găsim o soluție pentru rezolvarea problemei apei termale”, a declarat deputatul Octavian Petric.
Demersuri concrete pentru forarea de noi puțuri
În paralel, Primăria Tășnad lucrează deja la documentația tehnică premergătoare necesară obținerii licenței de perimetru pentru forarea unui nou puț și pentru a putea accesa în nume propriu explorarea și exploatarea apelor termale din zonă în vederea dezvoltării stațiunii.
Totodată, deputatul Octavian Petric i-a propus primarului Casba Grieb să întocmească încă o documentație pentru a accesa forarea unui de-al treilea puț cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție pentru explorarea apele geotermale de Ministerul Economiei.
”Sunt două mari provocări: în primul rând să reușim cât mai repede să îmbunătățim debitul puțului existent și primirea unei noi licențe de exploatare. O licență de exploatare în nume propriu ar fi o gură de oxigen și un imbold pentru dezvoltarea viitoare a stațiunii Tășnad”, a precizat deputatul Octavian Petric, adăugând că modul în care colaborează cu primarul Grieb (PNL) pentru salvarea perlei apelor termale din regiune arată că ”problemele cetățenilor și cele de dezvoltare a comunităților locale nu au culoare politică”.
De altfel, primarul Csaba Grieb a trimis deja către ANRM solicitarea pentru obținerea dreptului de a fora un puț la circa doi kilometri de puțul actual.
”Lucrăm la documentația pentru obținerea licenței necesare forării unui nou puț, pe care îl vom realiza probabil din fonduri proprii. Este foarte important să mai forăm un puț care să aibă cel puțin același debit pe care îl avea puțul existent înainte de aceste probleme. Stațiunea se dezvoltă și se extinde, iar nevoia de apă este foarte mare. Vrem să dezvoltăm stațiunea și să construim în apropiere un parc balnear, un aqua-park, o baza de tratament, un centru cultural-recreativ, un complex sportiv multifuncțional, un teren de fotbal cu gazon sintetic, un lac de baraj pentru prevenirea inundațiilor, teren de golf, etc, pe o suprafață de 60 de hectare, dar pentru asta avem nevoie de apă termală la un debit corespunzător”, a precizat și primarul Csaba Grieb.
Cum a pierdut Primăria Tășnad exploatarea apelor termale
Primăria orașului Tășnad a pierdut la începutul anilor 2000 cel mai de preț bun al localității și unul dintre cele mai importante ale județului: apa geotermală.
Primăria Tășnad este nevoită acum să plătească în fiecare an suma de peste 400.000 de lei sub forma de revedențe unei firme private, Transgex SA Oradea, în condițiile în care nu se asigură debitul apei și parametri necesari.
Dacă va primi dreptul de explorare și exploatare prin noile demersuri, stațiunea Tășnad se va putea dezvolta rapid în următorii ani.
Stațiunea Tășnad atrage anual peste 280.000 de turişti preponderent din judeţele Sălaj, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Cluj, Alba şi Bihor și dispune în acest moment de peste 1.300 de locuri de cazare omologate, situate în hoteluri, moteluri, pensiuni şi case particulare.
E OK ce vrea primarul, dar o sondă de apă termală echipată este vreo 1 mil. de euro. Și aici încă nu pomenesc de costul conductei de 2 km izolată termic și protejată anticoroziv. Succes!
View CommentProblema asta nu este de azi de ieri. eu pun o intrebare … de ce acum deputatul petric is face timp, cica petru a rezolva problema de la Tasnad cand sunt ferm convins ca stia de faptul ca Transgex a castigat dreptul de exploatare a apei minerale din Tasnad. e o marsavie ce ncearca acum domnul petric, nici usturoi n-a mancat si vorba aia nici gura nu-i miroase. dar poate apropierea campaniei electorale ii face pe multi parlamentari sa-si aduca aminte de problemele ramase nerezolvate din cealalta campanie electorala. solutii cu sonde si conducte … neahhh … pana sa se rezolve mai trece un mandat … cel putin si cetatenii Tasnadului ii vor da votul domnului deputat petric pentru deosebitele merite in dezvoltarea turismului din localitatea Tasnad, la fel ca cei din Saini, scuze aia sunt in Maramures, pentru banii adusi pentru podul peste raul Somes.
View CommentNu un put trebuie forat ci…2 . De unde tot iei , odata se termina .Trebuie 2 puturi , din unul scoti apa , in celalalt bagi la loc ,are loc un circuit ( sa dai drumul la apa uzata in parau ,nu e corect ,continutul de saruri afecteaza apele in care curg mai departe )
View CommentTrebuie vazut cum fac cei din Ungaria , acolo pana si incalzirea la primarii ,biblioteci ,scoli , etc sunt facute cu apa termala .
@Vasile, văd că ești informat. La unguri reinjecția este deja obligatorie. Dar la noi toate se fac fără cap. Vezi și Beltiugul unde mult hulita societate Transgex a forat sonda încă în 1993 și de atunci apa termală de 62 grade Celsius curge la vale. No coment. Se știe cine e de vină, nu vreau să dau nume, bine e că reales ca primar.
View Comment