SONDAJ. Alegeri prezidențiale 2024: Cine sunt politicienii cu cele mai mari șanse pentru Cotroceni
România se pregătește pentru alegeri prezidenţiale în 2024. Iar cel mai recent sondaj INSCOP, realizat la solicitarea publicației News.ro arată că Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, este prima opţiune a votanților, asta din postura de candidat independent. Geoană reușește să adune aproximativ un sfert din intenţiile de vot, arată datele sondajului. Marcel Ciolacu, președintele PSD, dar și George Simion, președintele AUR și Nicolae Ciucă, președintele PNL sunt și ei pe lista scurtă.
Sondajul, care indică faptul că 57,2% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot, include şi întrebări referitoare la variante pentru turul al doilea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur doi cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depăşit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.
În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cât şi în cazul celor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă şi declară că merg sigur la vot.
Alegeri prezidențiale 2024: George Simion, cel mai slab contracandidat pentru turul II
În prima situaţie, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%. Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.
George Simion pierde în turul 2 fiind, potrivit sondajului, cel mai slab contracandidat într-un al doilea tur de scrutin.
„Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, a declarat directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac, despre sondajul realizat pentru News.ro.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.