SOMNUL MINȚII! Apartamente ANL vândute de stat cu 3.600 lei în municipiul Satu Mare
Situație demnă de filmele de comedie în municipiul Satu Mare! Apartamente ANL de pe Bulevardul Cloșca sunt vândute cu prețuri cuprinse între 3.600 și 5.400 de lei. Și nu oricum, ci prin hotărâri ale instanțelor de judecată. Sentințe care, la prima vedere, par să sfideze orice logică. Cert este faptul că cei din Consiliul Local Satu Mare s-au văzut nevoiți să dea curs acestor decizii și să aprobe hotărâri de acceptare a vânzărilor, în caz contrar riscând dosare penale pentru nerespectarea unor decizii ale instanțelor de judecată, care au valoare de lege.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
Ca să exemplificăm și mai mult o oarecare absurditate a unor decizii judecătorești, ajunge să enumerăm câteva dintre prețurile aprobate de Consiliul Local Satu Mare. Deci, în blocuri ANL, situate pe Bulevardul Cloșca (deci în aceeași curte), prețurile decise de instanțele de judecată au diferențe uriașe.
De exemplu, în blocul A de la nr. 72-74, prețurile apartamentelor variază de la 3.681,25 lei, 5.409.20 lei, respectiv 5.400.01 lei. În schimb, în blocul B de la nr. 72-74, prețurile apartamentelor sunt de 175.814 lei, 112.000 lei, respectiv 169.000 lei.
Întrebare: dacă proprietarul va achita 3.600 de lei, apoi va dori să vândă apartamentul, oare care va fi prețul?!
Consilierii: ”este imoral, dar este, din păcate legal
Consilierii locali, printre care Ciprian Crăciun (PSD), Ștefan Ressler (FDG) sau Adrian Albu (PNL) au subliniat lipsa de moralitate a acestor decizii, care stabilesc diferențe uriașe de preț. Și cum unii chiriași vor ajunge să cumpere un apartament la prețul unui scuter.
Mai mult, Adrian Albu a precizat că aceste decizii ar trebui să fie publicate pentru ca sătmărenii să vadă cu ochii lor ce proiecte au fost obligați să aprobe consilierii. Cu toate acestea, proiectele au fost votate, în caz contrar riscându-se deschiderea unor dosare penale pentru nerespectarea deciziilor judecătorești.
Cum și cine poate cumpăra apartamentele ANL
Potrivit Agenției Naționale pentru Locuințe, apartamentele pot achizitionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
”Transferul de proprietate asupra locuinței către cumpărător se va produce dupa ce veți achita integral valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința rămâne în administrarea autorităților publice locale. Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței, veți dobândi dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, asupra dotărilor care se pot folosi doar în comun și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii”, spun cei de la ANL.
Ce-i drept, nici nu trebuie să fi foarte bogat să plătești sume de 3.600 sau 5.400 de lei pentru un apartament.
Vine avalanșa
Ei, bine, după aceste decizii judecătorești a început avalanșa de procese! Tot mai mulți proprietari își încearcă norocul, la rândul lor. Nu de alta, dar respectându-se practica unitară, pe cale de consecință aceste procese sunt ca și câștigate.
Nu avem autoritatea de a putea contesta o decizie a unei instanțe de judecată, dar nici nu putem să nu constatăm aceste diferențe enorme. Chiar dacă, potrivit unor juriști, deciziile sunt bazate pe prevederi ale unor legi. În unele procese s-a ținut cont de o lege mai veche, în altele, de una mai nouă.
Ca la noi, la nimeni!
Ce escrocherie !!!. Fantastic !!!
View Comment