Someșul, păzit de patrule. Gata cu deversarea deșeurilor și braconajul?!
Consiliul Județean Satu Mare pregătește un proiect prin care să înființeze patrule – atât pe apă cât și pe uscat – care să supravegheze cursul râului Someș. Prin acest proiect se poate realiza o rețea de supraveghere a activităților din lunca Someșului, în vederea eliminării activităților ce sunt de natură să producă depuneri de deșeuri sau deșeuri plutitoare.
”Activitățile proiectului propus au ca urmare obiectivul de a combate acest fenomen prin patrule pe apă și pe uscat pentru a verifica depunerile de deșeuri, formele de poluare ocazionale şi activitatea de braconaj. Pentru a facilita accesul voluntarilor la râu, se vor monta 16 rampe de lansare ambarcațiuni de dimensiuni mici de-a lungul întregului curs al Someșului de pe teritoriul județului Satu Mare. Au fost prevăzute campanii de strângere a deșeurilor depuse, activități de conștientizare a populației riverane despre valorile naturale ale văii Someșului, respectiv conceperea (proiectarea și realizarea) unui prototip de utilaj automat de extragere a deșeurilor plutitoare de pe suprafața râului. Cele 16 puncte pentru rampe de lansare ambarcațiuni de dimensiuni mici sunt: Pomi, Roșiori, Someșeni, Valea Vinului, Lipău, Cărăşeu, Potău, Eteni, Berindan, Mărtinești, Păulești, Satu Mare – ștrand, Satu Mare – zona pod CFR, Vetiș, Dara și Oar”, se arată în proiectul Consiliului Județean.
În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 2.390.242 euro (inclusiv TVA), din care 0 euro, valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 411.690 euro, iar contribuția proprie, conform regulilor de finanțare stabilite prin Program este de 2%, adică 8.233,8 euro. Finanțarea, incluzând finanțarea din partea Uniunii Europene de 85% și cea de cofinanțare națională, de 13% constituie 98% din cheltuielile eligibile.