Șoferii care produc accidente mortale, fără permis pe viață. Proiectul, adoptat de Senat
Senatul a adoptat în mod tacit un proiect care propune anularea pe viaţă a permisului conducătorului auto dacă acesta a provocat un accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, care este for decizional.
„Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, este motivația inițiatorilor.
În primele opt luni ale anului 2023, pe raza judeţului Satu Mare s-au produs 223 de accidente rutiere (41 evenimente grave, 182 evenimente ușoare). Din cele 223 de accidente, 118 s-au produs în mediul rural (procent de 53%) și 105 în mediul urban (restul de 47%), precizează polițiștii sătmăreni, care astăzi au susținut o conferință de presă despre siguranța traficului rutier. Neadaptarea vitezei la condițiile de drum, dar și abaterile săvârșite de bicicliști sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere petrecute pe șoselele din județul nostru, arată datele IPJ Satu Mare.
Deja anul acesta putem vorbi de sute de evenimente rutiere petrecute pe raza județului Satu Mare, iar datele celor de la Inspectoratul de Poliție Județean arată că 18,3% dintre accidente au fost grave. În urma evenimentelor rutiere înregistrate a rezultat decesul a 14 persoane, rănirea gravă a 28 și rănirea uşoară a 12 persoane.
Raportat la principalele cauze generatoare de evenimente rutiere grave, situaţia se prezintă astfel:
- neadaptarea vitezei la condiţiile de drum- 32 de cazuri
- abateri săvârșite de către biciclişti- 32 de cazuri
- neacordarea priorităţii pietonilor- 22 de cazuri
- nerespectarea distanţei între vehicule- 22 de cazuri
- conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului- 17 cazuri
- neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers-16 cazuri
- abateri săvârșite de către pietoni- 15 cazuri
Măsură drastică, dar necesară pentru siguranța pe drumuri. Sper să descurajeze imprudența.
View Comment