Situație explozivă într-o comună din județ. Revoltă împotriva statului și E.ON Gaz
Localnicii din satul Berindan, comuna Odoreu, așteaptă de cel puțin trei ani de zile introducerea gazului în localitate. Cu atât mai mult cu cât conducta de gaze este la circa 200 de metri de cel mai apropiat potenția consumator.
Mai mult, conducerea Primăriei Odoreu susține că a finalizat toată documentația necesară, potrivit cerințelor furnizorului. Valoarea totală a investiție ar fi de circa 500.000 de lei, bani asigurați în totalitate de către administrația locală.
Cu toate acestea, edilii locali susțin că din motive încă neclare nu s-a dat curs acestei solicitări.
”Tovarășii care au cumpărat resursele naturale nu vor să semneze un act, un document. Tot ce înseamnă documentele legate de rețeaua de gaz la Berindan și-a asumat-o Consiliul Local. De trei ani tot realocăm fonduri din buget, în speranța că putem demara investițiea”, spune primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.
Marius Ardelean, consilierul primarului Dumitru Pop, susține că a început demersurile încă de acum cinci ani, atunci când a primit și primul răspuns negativ.
”Din păcate, trebuie să recunosc, degeaba suntem în secolul XXI că nu ajunge la o sursă de energie importantă pentru noi. Din anul 2011 eu am fost cel care a adunat semnături pentru a cere autorității locale introducerea gazului în localitatea Berindan. Primul pas a fost să mergem la E.ON Gaz în Satu Mare. După câteva luni am primit un răspuns negativ. Ni s-a răspuns că E.ON nu are licență de distribuție pe localitatea Berindan. (…) Din 2011 avem continuu bani în bugetul comunei Odoreu pentru o astfel de lucrare. Și anul acesta avem alocați două miliarde pentru o astfel de investiție. Am ajuns cu primarul comunei, Dumitru Pop, la directorii de la E.ON”, a opinat Marius Ardelean.
Localnicii susțin că nici nu știu ce să facă: să mai aștepte gazul sau să își introducă sistemd e încălzire pe bază de material lemnos. Cert este că satul Berindan este într-o dezvoltare continuă, aici fiind construite mai multe case în ultimii ani.
”Nu știu ce să fac. Să fac horna la casă sau nu?! Știu că Primăria se chinuie de trei ani să introducă gazul, și nu a reușit până acum. În final, am decis să fac și horn la casă, că poate gazul nu mai ajunge”, este dilema unui localnic.
Poziția Delgaz Grid
”Localitatea Berindan nu este alimentată cu gaz deși conductele de gaz sunt foarte aproape. Primarul susține că ar fi interesat să suporte el toate investițiile. Ce e de făcut?
Delgaz Grid nu deține licență de distribuție a gazelor naturale pentru localitatea Berindan din comuna Odoreu, ci doar pentru alte două localități din această comună.
Conform legislației în vigoare, prima condiţie pentru alimentarea cu gaze naturale a localității menționate o reprezintă extinderea licenței de distribuție, ceea ce presupune încheierea și semnarea unui act adițional la contractul de concesiune existent între distribuitor și Ministerul Energiei care să includă şi această localitate.
Compania noastră a solicitat Ministerului Energiei încheierea unui act adițional la contractul de concesiune, în care să fie inclusă și localitatea Berindan. La această dată suntem în faza de discuții cu Ministerul Energiei, privind finalizarea acestui act. Doar după semnarea actului adiţional pot fi demarate lucrările de realizare a rețelei de distribuție a gazelor naturale din localitate.
Demersurile companiei au fost aduse la cunoștința Primăriei Odoreu, iar după semnarea actului adițional autoritățile locale vor continua să fie informate asupra etapelor care trebuie întreprinse pentru alimentarea cu gaze naturale”.
Oare la centrala pe gaz nu trebuie horn? Mare dilema avea respectivul.
View Comment