Sindicat, despre angajările din Poliție: Nu se caută specialiști ci „doritori”. Șefii își aduc „favoriții”
Reprezentanţii Sindicatului Europol reclamă modul în se fac angajările în Poliţie. Ei acuză că nu sunt căutaţi specialişti în domeniu, ci „doritori”, care se pot perfecţiona la locul de muncă. Întregul sistem este gândit prost, mai spun reprezentanții sindicatului, cara arată cu degetul către modul în care sunt aleși șefii.
Într-o postare pe Facebook, Sindicatul Europol critică modul în care se fac angajările în Poliție. Totul pornește de la alegerea șefului care, spun sindicaliștii, în unele situații nu are cunoștințele necesare.
„Pregătirea profesională, în orice domeniu, fie că vorbim despre tactică polițienescă, autoapărare, tragere sau conducere autovehicule de serviciu, trebuie realizată exclusiv de specialiști. Problema la noi este că totul pornește strâmb încă de la momentul alegerii „șefului”. Care dacă nu are cunoștințele necesare pentru organizarea și coordonarea stagii de pregătire pe fiecare domeniu, nici nu poate înțelege scopul și rolul pregătirii profesionale”, se arată în postarea făcută pe paginile de socializare.
AEROPORTUL SATU MARE FACE ANGAJĂRI. CE POSTURI SUNT DISPONIBILE
Cei de la Europol dau și un exemplu. Condițiile generice solicitate la angajare, spun sindicaliștii, lasă ușa larg deschisă pentru angajarea unor „favoriți” ai șefilor.
Cel mai evident exemplu este în cazul serviciului/biroului de conducere autovehicule cu regim prioritar. Aici s-au făcut propuneri de persoane care să ocupe astfel de poziții care în afară de faptul că dețin PC sau că lucrează la rutieră, nu au nicio pregătire de specialitate în conducerea defensivă. Vedem că în draftul de fișa postului de mai sus, șefii au lăsat condiții/cerințe cât mai generice, tocmai pentru a-și putea aduce oamenii „favoriți” lor. Mai mult, se impune să deții doar categoria B pentru a fi instructor, asta în condițiile în care tu trebuie să pregătești și polițiști care conduc motociclete, autocare, autoutilitare etc.”, spun cei de la Europol.
Nu este singura problemă reclamată de sindicat. Europol mai precizează și că „doritorii” se pot perfecționa la locul de muncă, asta în loc ca statul să caute specialiști.
„Și pentru celelalte posturi, conform fișei postului, nu se caută specialiști ci „doritori” care se pot perfecționa și pe viitor. Asta pentru că în fișa postului ca și condiție, este prevăzut că cel care ocupă funcția de specialitate, trebuie să dețină/SĂ OBȚINĂ (într-un termen nedeterminat) atestat, diplomă sau alte înscrisuri prin care să-și dovedească competențele”, mai spun cei de la Europol.