Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de salarii și sporuri. Revendicările, transmise Prefectului

Angajații din Sănătate sunt în continuare nemulțumiți de salarii și sporuri. Revendicările sindicaliștilor au fost prezentate Prefectului. La nivel național, încă din ianuarie, cei de la Sanitas anunțau că există deschidere în rândul membrilor pentru organizarea unor acțiuni de protest.
Angajații din Sănătate sunt în continuare nemulțumiți de salarizare și de modul în care sunt acordate sporurile. Sindicaliștii au prezentat principalele revendicări în cadrul Ședinței pentru Dialog Social.
„Conform ordinii de zi propuse, în deschiderea şedinţei a fost analizată solicitarea înaintată de către Uniunea Județeană Sindicală Sanitas Satu Mare privind revendicările salariaților din sectorul de sănătate și cel de asistență socială din judeţul Satu Mare. Doamna Aurelia Pop, reprezentanta SANITAS Satu Mare a prezentat principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor care privesc în principal modul de calculare a salariilor şi regulamentele de acordare a indemnizaţiilor şi sporurilor,” se arată în comunicatul Prefecturii Satu Mare.
În luna ianuarie, reprezetanții Sanitas au și avut o întâlnire la ministerul Sănătății, unde au discutat despre raportarea sporurilor salariale la nivelul din 2019 al salariilor pentru toți angajații din cele două sisteme, astfel încât să nu se adâncească diferențele de venituri, deja existente între diferitele categorii de salariați.
Discrepanțe între veniturile angajaților, spun cei de la sindicate, au survenit ca urmare a O.U.G. 114/2018. Ei au argumentat atunci că sunt discriminați farmaciștii, biologii, psihologii, fiziokinetoterapeuții, registratori medicalii, personalul TESA, infirmierele, brancardierii.
Salariile personalului din spitale au început să crească încă din octombrie 2015, cu o majorare substanțială în 2018.
Creșterea salariilor, în cifre
În anul 2018, contractul de servicii medicale încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate – potrivit datelor oficiale – a produs plăți în valoare de 92,5 milioane lei. Iar suma care reprezintă doar creșterile salariale plătite din transferuri a ajuns la 96,3 milioane lei (!).
În total, spitalele sătmărene au încasat prin CAS – până la 30 octombire 2018, suma de 188,9 milioane lei, dintr-un buget total alocat județului Satu Mare, pe anul 2018, de 373,7 milioane lei.
Creșterea salariilor, nu fără controverse
Creșterea salariilor din Sănătate nu a fost lipsită de controverse. Deși au recunoscut necesitatea majorării remunerației, lideri din opoziție au argumentat faptul că orice creștere ar trebui corelată cu o îmbunătățire a actului medical și a serviciilor oferite pacienților.
De celalată parte, guvernanții au spus că majorările sunt necesare pentru a opri exodul medicilor și pentru a stopa fenomene pentru „atenția” pentru medici și asistente.
Un studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a scos la iveală că faptul că deși creșterea salarizării personalului medical, cu 44% în momentul realizării cercetării, a avut un impact pozitiv asupra emigrării, acesta a fost unul mult mai mic decât cel așteptat. În plus, din cauza discrepanțelor create, avertiza studiul, fenomenul riscă să se extindă la alte categorii sociale.
Unii medici au răspuns creșterilor de salarii postând pe Facebook mesaje care să îi determine și pe colegi să renunțe la practica „banilor în plic”. În schimb autoritățile nu au un niciun studiu care să măsoare profunzimea și amploarea fenomenului, așa că nu se știe dacă și cât impact au avut creșterile de salarii asupra „atențiilor” oferite cadrelor medicale.
Sătmărenii, în continuare nemulțumiți de cum sunt tratați de unii medici
Cert este că, chiar și după majorările istorice anunțate de guvernanți, postările de pe paginile de socializare, cu pacienți care au dat sau cărora li s-au pretins bani au continuat. La fel și mărturiile celor care au fost nemulțumiți de modul în care au fost tratați de medici. Inclusiv la Satu Mare, pacienții s-au plâns tot pe Facebook de faptul că majorarea salariilor nu a dus la îmbunătățirea serviciilor sau la creșterea calității actului medical. Pacienții din Satu Mare au continuat să se plângă de modul în care sunt tratați de cadrele medicale.
