Sfaturi despre bugetul pentru o chirie și cum să trăiești cu un coleg de cameră
Specialiștii recomandă ca prețul pe care îl asiguri lunar locuinței tae să nu depășească o treime din suma pe care o câștigi în acea lună, întrucât poți ajunge în situația în care să ai de înfruntat dificultăți financiare. Atenție! Discutăm aici despre veniturile nete, nu brute.
Calculele unei chirii
De exemplu, în cazul unui venit de 800 de euro (echivalentul a circa 3.700 de lei), ți s-ar cuveni o locuință a cărei chirie lunară se fie cuprinsă între 200 și 266 de euro. Dacă îți dorești cu adevărat o locuință care să îți ofere un anumit nivel de confort, din punctule de vedere al zonei, al facilităților acesteia, împarte cheltuielile cu un coleg de apartament.
Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.
Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului. Încă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil. De exemplu, puteți găsi apartamente de vânzare în București direct de pe telefonul dumneavoastră.
Trebuie să iei în considerare și celelalte cheltuieli lunare care apar, precum rata la bancă.
Utilitățile, un alt factor important
Utilitățile reprezintă un alt factor care îți va afecta bugetul, așa că trebuie să ții cont și de ele. Ne putem referi și la întreținere, lumină, facturi de cabșu, internet, apă, gunoi. Aceasta poate varia în funcție de locul pe care îl închiriezi. Un apartament vechi cu 2 camere ar putea solicita o întreținere mai mare față de un apartament dintr-un bloc mai nou și mai bine izolat.
Un coleg de apartament poate fi privit ca pe un beneficiu sau o corvoadă. Dacă te hotărăști să împarți cu cineva spațiul în care vei locui , stabilește o relație degajată, dar serioasă cu acea persoană și poartă niște conversații care să conducă spre binele viitoarei voastre conviețuiri.Puteți întocmi și o listă cu reguli ale casei, dacă voi considerați că este necesar.
Un coleg de apartament reprezintă o alternativă bună în cazul în care ești limitat de buget și totuși aspiri la anumite facilități, întrucât ai putea împărți cheltuielile cu el. Alegerea acestuia trebuie realizată cu atenție și astfel încât să nu-ți dea bătăi de cap ulterior, din cauza diferențelor de personalitate și imposibilității de acceptare reciprocă.
A avea un coleg de apartament, așadar, poate aduce atât avantaje, cât și dezavantaje. Depinde de tine să iei o decizie în funcție de ce anume domină.
Avantaje
Dacă îți dorești un apartament mai modern sau poziționat într-o zonă foarte bună, dar ai un buget destul de redus pentru cheltuielile care vin odată cu o astfel de locuință, o alternativă foarte bună pentru tine ar fi găsirea unei persoane care să fie dispusă să împartă toate aceste costuri cu tine.
Nu ești adept al singurătății? Dacă , simți mereu nevoia de a discuta cu cineva și ești foarte sociabil și flexibil, atunci găsirea unui coleg de apartament ar putea fi ideală pentru tine. Tot ce rămâne de făcut este să cauți acea persoană care are o personalitate similară cu a ta, alături de care îți va face plăcere să îți petreci timpul liber.
Dezavantaje
Dacă ești o persoană care își dorește să aibă cât mai multă intimitate și liniște, dacă ai tabieturi la care nu poți renunța sau dacă nu ești cea mai sociabilă persoană mai ales atunci când ajungi obosit acasă după o zi grea la muncă, împărțirea locuinței cu o altă persoană nu este cea mai bună alegere pentru tine.
Nu vei puta decora în totalitate așa cum dorești. Trebuie să cădeți de acord asupra multor multor aspecte.
În timp, este posibil să apară conflicte, pe care trebuie să știi cum să le rezolvi. Dacă te consideri o fire impulsivă, poate locuitul la comun nu este cea mai bună idee.
Cele mai întâlnite conflicte sunt cele legate de întârzierile care pot apărea la plata chiriei. Pentru a te asigura că nu vei avea discuții neplăcute pe acest subiect, este recomandat să vorbești despre acest aspect încă de la început cu persoana alături de care vei locui. Puteți să stabiliți o dată a lunii până la care amândoi să aveți în avans pregătite sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor. Să luăm un exemplu concret. Dacă trebuie să plătești chiria în ultima zi a lunii, strânge banii până pe data de 25. Conflicte pot apărea și din cauza zgomotului. Poți să le eviți stabilind de comun acord un interval orar în care să se păstreze liniștea, de exemplu după miezul nopții de luni până joi și între orele 14-17 în weekend.
Micile dispute pot apărea și în cazul în care colegul tău de apartament are o relație stabilă și persoana respectivă începe să petreacă tot mai mult timp în locuința pe care o împarți cu acesta. Dacă situația se repetă pe parcursul mai multor săptămâni, poți să sugerezi ca persoana respectivă să contribuie la cheltuielile legate de achiziționarea alimentelor sau să ajute la curățenie. Ai însă mare grijă cum pui această problemă, pentru că ar putea să ducă la apariția unei situații extrem de tensionate între voi. Dacă nu primești înțelegere din partea colegului de apartament și simți că împărțirea unei locuințe nu mai este o opțiune pentru tine, ar putea fi momentul să te gândești la alternativa de a te muta pe cont propriu.
Încercați să faceți cumpărăturile cu schimbul, în scopul evitării apariției conflictelor pe baza mâncării și cheltuielilor aferente. Problema curățeniei poate fi rezolvată tot printr-o organizare propice, astfel că puteți crea un program, sugerând și împărțirea responsabilităților. Cel mai în regulă ar fi ca fiecare să-ți cureșe camera lui, iar pentru vase, haine și baie vă stabiliți ulterior sarcinile.
De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.