Sezonul artificiilor și petardelor. Când și unde este interzisă folosirea lor
Tradiția folosirii artificiilor și petardelor în perioada sărbătorilor de iarnă este una care se păstrează în fiecare an. Polițiștii avertizează că cei care doresc să folosească articole pirotehnice trebuie să respecte legea. Cei care încalcă prevederile legale se pot alege cu amenzi, inclusiv pentru tulburarea liniștii și ordinii publice.
Articole pirotehnice permise publicului larg sunt doar cele din categoriile F1 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel de risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil gen artificii (steluţe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi) şi P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment şi articole de scenă, care prezintă un risc scăzut.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) Între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) La o distanţa mai mica de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) La o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) La o distanţă mai mică de 500 m de păduri. Articolele pirotehnice din categoria P1, se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.
Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate pirotehnicienilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Polițiștii fac un apel la părinți, să îi protejeze pe cei mici, mai ales că pericolul de victimizare este ridicat.
„Facem un apel special la părinţi de a-şi proteja copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii ce le pot pune viaţa în pericol”, precizează polițiștii.
Apeluri au fost lansate și de ONG-urile care activează în domeniul protecției animalelor, mai ales că îi anii precedenți patrupede au fost rănite, cu sau fără intenție, prin utilizarea articolelor pirotehnice.
Anul trecut, un caz de la Satu Mare a ajuns în atenția presei naționale după ce o cățelușă a fost mutilată de o petardă.
Citește și:
VIDEO. CINE ESTE SĂTMĂREANCA CARE A SALVAT CÂINELE RĂNIT DE PETARDĂ. ALTFEL AR FI MURIT
MINOR (13 ANI) ÎN STARE GRAVĂ LA URGENȚĂ. O PETARDĂ I-A EXPLODAT ÎN FAȚĂ
FOTO. PRIMELE CONCLUZII ALE POLIȚIȘTILOR ÎN CAZUL CÂINELUI RĂNIT DE PETARDĂ