Senatorul Robert Zob: USR depune lege pentru protecția celor care vor să-și cumpere o casă
În contextul scandalului Nordis, parlamentarii USR depun un proiect de lege pentru ca cei care vor să-și cumpere o casă să fie cu adevărat apărați și să nu mai devină victime ale mafiei imobiliare, protejate adeseori politic. Concret, USR propune introducerea în legislație a mai multor măsuri clare și eficiente de protecție a cumpărătorilor, începând cu folosirea Cărții Funciare, astfel încât să nu mai avem abuzuri sau practici comerciale neloiale și, în final, situații dramatice și mii de oameni rămași și fără bani, și fără casă, anunță senatorul USR de Satu Mare, Robert Zob.
O primă măsură de protecție a cumpărătorilor vizează antecontractele și promisiunile de vânzare-cumpărare, care nu se vor mai putea încheia fără notarea în Cartea Funciară a autorizației de construire și fără ca planul de apartamentare să fie întocmit și înregistrat. Astfel, cumpărătorii vor avea siguranța că imobilul are toate autorizațiile necesare și că apartamentele sunt clar delimitate juridic și fizic.
Totodată, prin înscrierea simultană a unei ipoteci legale pentru avansul achitat, cumpărătorii vor avea un grad suplimentar de protecție, asigurându-se că aceștia au un drept real de garanție asupra imobilului, corespunzător sumelor plătite în avans.
O altă măsură cuprinsă în proiectul USR prevede pentru dezvoltatorul imobiliar obligația să dețină o asigurare pentru transferul de proprietate. În prezent, multe proiecte nu sunt finalizate de către dezvoltatori fie din lipsă de fonduri, fie din cauza insolvabilității acestora, iar cumpărătorii – care au plătit avansuri considerabile în cadrul antecontractelor – se găsesc în situația de a nu mai putea recupera banii investiți sau de a pierde proprietatea promisă. Prin obligarea dezvoltatorilor să dețină o poliță de asigurare care să acopere riscurile asociate transferului de proprietate, cumpărătorii vor avea garanția că le sunt protejate sumele plătite drept avans, în cazul apariției unor situații nedorite.
În ipoteza lipsei asigurării, USR propune limitarea avansului ce poate fi solicitat de dezvoltatori la 15% din valoarea contractului. În prezent, avansurile mari reprezintă o povară financiară pentru cumpărători și creează un dezechilibru în relația contractuală, deoarece dezvoltatorul beneficiază de aceste fonduri înainte de a furniza bunul promis.
Nu în ultimul rând, sumele achitate drept avans vor fi depuse într-un cont cu destinație specială, menit exclusiv acoperirii costurilor de construcție. Administratorul contului va răspunde personal pentru utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.