Șeful ANPC, despre puii „îngălbeniți”: „Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia”
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună. Uneori, spune acesta, procedura se realizează în timpul hrănirii. Astfel, vopseaua nu vine jos nici prin spălare. În aceste condiţii, spune Constantinescu, ne confruntăm cu un ”atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”.
Într-o postare făcută pe pagina sa de socializare, șeful ANPC Horia Constantinescu avertizează asupra pericolului reprezentat de carnea de pui vopsită. Constantinescu spune că vopsirea se face uneori în timpul hrănirii, cu aditivi alimentari puși în furaje, astfel încât să nu vină jos nici prin spălare.
”Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”, a scris, miercuri dimineaţă, pe Facebook, Horia Constantinescu.
Acesta afirmă că şi ouăle primesc altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii.
”Dacă adăugăm şi ingredientul sallmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noştri, în condiţiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine şi un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonela periculoase”, a mai scris Constantinescu.
Acesta anunţă că va transmite în cursul zilei o ”informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie”.
Ca exemplu, Horia Constantinescu dă un aditiv furajer, o pudră de culoare galben-portocaliu, despre care prospectul spune că este făcută din crăițe și care adăugat în mâncarea găinilor are efect atât asupra culorii cărnii, cât și asupra gălbenușurilor de ouă.