Șefii Electrolux ar putea muta producția din Satu Mare în Polonia/Italia
Liderul sindicatului SAMUS din Electrolux Satu Mare, Sorin Faur, a precizat, printr-o postare pe Facebook, că Gönczi Sándor, CEO al Electrolux Lehel Kft. din Ungaria, fabrica de frigidere de la Jászberény, deținută tot de concernul suedez, ar fi spus că s-ar putea reloca producția din Satu Mare în Polonia sau Italia.
”Din ce ne-a spus d-ul Bloemer (Dietmar Blomer, manager Electrolux Satu Mare, n.red.), la discutiile cu d-ul ministru a fost si d-ul Sandor Gonzi, seful d-ului Bloemer, care i-ar fi spus d-ului ministru (ministrul Muncii, Mrius Budăi, n.red.) ca exista posibilitatea relocarii productiei din Romania in Polonia si Italia. D-ul Sandor Gonzi nu a discutat cu reprezentantii grevistilor. Totusi, ne gandim ca daca la cererea grevistilor salariile muncitorilor ajung la 450 Euro, cum poate fi rentabil sa le muti in Polonia unde salariul este mult mai mare sau in Italia unde este de cel putin 3 ori mai mare. Iar relocarea nu se face peste noapte, costurile de relocare se ridica la foarte multe zeci de milioane de euro, pierderile pt companie sunt imense. Si totul pentru 2 roni pe ora?”, a scris Sorin Faur.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a dus să se întâlnească cu conducerea Electrolux. El i-a chemat pe muncitori la discuții pentru ora 12:30. După aproape o oră, muncitorii care îl așteptau în fața fabricii s-au dus să îl cheme în stradă pentru a sta de vorbă și cu ei.
Muncitorii au solicitat demisia actualei conduceri Electrolux Satu Mare.
După întâlnirea avută la Prefectură cu liderii de sindicat, ministrul a precizat că își dorește o întrevedere și cu muncitorii aflați în grevă. Budăi a făcut în acest sens un apel la liderii de sindicat.
Da sigur ca in Italia oameni vor lucra ptr 350eur ca si aici vrajeala de 2bani
View CommentOare cine în Ungaria sau Italia va munci pentru salarii de bătaie de joc ca la Satu Mare???
View Commentrusine din partea conducerii isi bat joc de
View Commentoameni la muncitori nu ridica salarul numai la maistrii. de ce nu au iesit si ei …?
Pierdeti din vedere un aspect. In Polonia, Ungaria si Italia au linii de productie robotizate, cu multe procese automatizate, pentru care nu prea au nevoie de oameni. Isi recalibreaza masinile, adapteaza robotii pentru mai multe unitati si nu trebuie sa angajeze altii. Per ansamblu, s-ar putea sa le iasa mai ieftin asa.
View CommentDoar amenințări și șantaje!!! Mutarea unei fabrici implică costuri foarte mari, iar muncitorii din Ungaria sau Italia nu acceptă să fie SCLAVI, așa cum se poate în România!
View CommentMai cititi pe net cat de usor au plecat si au transferat productia aia din Arad si din Timis. Si nu va ganditi ca daca nu au plecat atunci, in trecut, nu pot sa plece nici acum. Atunci era o situatie, acum e alta. Intre timp au putu sa isi puna la puct alte fabrici, sa preia productie. Si daca pleaca, bugetul local ramane fara un platitor de taxe, mai putini bani pentru oras.
View Comment